E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33616
Lasīšanai: 3 minūtes

Uzturlīdzekļu piedziņa un tiesas piekritība pēc prasītāja izvēles

J
jautā:
17. augustā, 2024
Inkognito

Labdien! Ja man nav zināma ne bērna tēva deklarētā adrese, ne faktiskā adrese, ne darbavieta, vai es varu vērsties tiesā, lai piedzītu uzturlīdzekļus no bērna tēva? Kā un kas šajā gadījunosūta izpildu rakstu zvērinātam tiesu izpildītājam? 

A
atbild:
26. augustā, 2024
Olga Lauva
juriste

Vispirms bērna vecāks var vērsties Uzturlīdzekļu garantiju fonda (turpmāk – UGF) administrācijā ar lūgumu izmaksāt viņam uzturlīdzekļus Ministru kabineta noteiktajā apmērā.  

Bērna vecāks var vērsties arī tiesā, lai no uzturlīdzekļu nemaksātāja piedzītu uzturlīdzekļus. Civilprocesa likuma 26. panta pirmā daļa noteic, ka prasības pieteikums ir ceļams pēc atbildētāja deklarētās dzīvesvietas adreses, savukārt tā paša likuma 27. pants nosaka: ja deklarētā dzīvesvietas adrese nav zināma, tad var norādīt personas dzīvesvietas adresi. Ja nav zināma viņa dzīvesvietas adrese, tad pastāv iespēja norādīt pēdējo zināmo dzīvesvietas adresi. Atbilstoši Civilprocesa likuma 28. panta otrajai daļai prasību par uzturlīdzekļu piedziņu bērnam vai vecākam vai paternitātes noteikšanu prasītājs var celt arī pēc savas deklarētās dzīvesvietas.  

Tiesa pēc nolēmuma pieņemšanas izdod izpildu dokumentu, kuru vecāks iesniedz izpildei zvērinātam tiesu izpildītājam (turpmāk – ZTI).   

Abi bērna vecāki var vērsties arī pie zvērināta notāra, lai vienotos par uzturlīdzekļu maksājumiem. Zvērināts notārs izdod notariālo aktu. Ja uzturlīdzekļi netiek maksāti saskaņā ar noslēgto vienošanos, tad notariālo aktu vecāks var iesniegt izpildei ZTI. 

Informāciju par uzturlīdzekļu piedziņas kārtību var iegūt Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes tīmekļvietnē www.lzti.lv, UGF administrācijas tīmekļvietnē www.ugf.gov.lv 

Lai uzsāktu uzturlīdzekļu parāda piedziņu no uzturlīdzekļu nemaksātāja, bērna vecākam ir nepieciešams UGF izpildrīkojums, tiesas nolēmums vai notariālais akts (turpmāk – izpildu dokuments).   

Izpildu dokuments iesniedzams ZTI, kuram piekritīga uzturlīdzekļu nemaksātāja pēdējās zināmās dzīvesvietas vai deklarētās dzīvesvietas adrese, nekustamā īpašuma atrašanās vieta vai darbavieta. Izpildu dokumentu var iesniegt arī citam attiecīgās apgabaltiesas teritorijā praktizējošam ZTI, iepriekš vienojoties. 

ZTI uzsāk lietu un nekavējoties veic uzturlīdzekļu nemaksātāja mantiskā stāvokļa pārbaudi. Ja uzturlīdzekļu piedziņa no uzturlīdzekļu nemaksātāja nav iespējama, tad ZTI par to paziņo UGF, lai bērna vecākam uzturlīdzekļi tiktu izmaksāti no UGF. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas