E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33526
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Drošības naudas atmaksa dzīvojamo telpu īres attiecībās

J
jautā:
09. augustā, 2024
Sindija

Labdien! Vai izīrētājs pēc dzīvokļa nodošanas ir tiesīgs veikt dzīvokļa papildu apkopi, nesaskaņojot ar bijušo īrnieku ne pakalpojumu, ne cenu, un attiecīgās summas atvilkt no drošības naudas? Pieņemšanasnodošanas akts pirms nedēļas tika parakstīts, un tajā atzīmēts, ka pret īrnieku nav nekādu pretenziju un dzīvoklis ir tikpat tīrs kā saņemšanas brīdī. Izīrētājs pēc vairākām dienām paziņoja par “naudas atvilkšanu no drošības naudas”. Izīrētājs, ar mani to nesaskaņojot, izdomājis veikt luksusa tīrīšanu dīvānam, ir izvēlēts “tīrīšanas komplekts”, kurā ietilpstot arī spilvenu tīrīšana. Tas tika paziņots tikai pēc fakta, ka atsūtīšot rēķinu. Drošības naudu paredzēts atmaksāt pēc pēdējiem komunālajiem maksājumiem, t. i., mēneša beigās. Augustā īrētajā dzīvoklī vairs neesam atradušies. Vai es varu nepiekrist tīrīšanas pakalpojuma apmaksai, pamatojoties uz to, ka pieņemšanasnodošanas akts ir parakstīts? Paldies!

A
atbild:
15. augustā, 2024
Pauls Vasks
jurists

Dzīvojamo telpu īres likuma 12. panta otrā daļa paredz: ja īrnieks, dzīvojamās telpas īres līgumam izbeidzoties, ir parādā izīrētājam jebkādus dzīvojamās telpas īres līgumā paredzētos maksājumus, parāds tiek dzēsts no drošības naudas un izīrētājs par to nekavējoties paziņo īrniekam. Panta ceturtā daļa paskaidro, ka drošības nauda vai tās neizlietotā daļa atdodama īrniekam ne vēlāk kā dienā, kad dzīvojamā telpa tiek atbrīvota, ja dzīvojamās telpas īres līgumā nav noteikts citādi. 

Jūsu aprakstītajā situācijā, kā noprotams, drošības naudas atmaksāšana saskaņā ar dzīvojamo telpu īres līgumu ir paredzēta nevis, līgumam izbeidzoties, bet pēc pēdējā komunālo pakalpojumu rēķina sagatavošanas, kas atbilst likuma prasībām. Ja esat pilnībā veikusi visus dzīvojamās telpas īres līgumā paredzētos maksājumus, jums ir tiesības no izīrētāja pieprasīt drošības naudas atmaksāšanu pilnā apmērā līgumā noteiktajā termiņā. Izīrētāja paziņojums par drošības naudas vai tās daļas ieturēšanu saistībā ar dīvāna tīrīšanu, it īpaši, ja telpas ar pieņemšanasnodošanas aktu pieņemtas bez iebildumiem, spriežot pēc apstākļu izklāsta, ir prettiesisks.  

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 6 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas