E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33345
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Kā noformēt naudas dāvinājumu

J
jautā:
19. jūlijā, 2024
Ilze

Labdien! Nepieciešams uzdāvināt bērnu tēvam 5000 eiro. Kas ir vajadzīgs, lai to oficiāli izdarītu? 

A
atbild:
31. jūlijā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Civillikuma 1912. pants paredz, ka dāvinājums ir tiesisks darījums, ar kuru kāds aiz devības piešķir otram bez atlīdzības kādu mantisku vērtību. 

Vienkāršākais veids, kā tuvinieki viens otram uzdāvina naudu, ir pārskaitījums bankas kontā, norādot mērķi – dāvinājums. 

Saņemot dāvinājumā naudu, nodokļu piemērošanai ir pietiekami, ka maksājuma mērķī tiek norādīts – tas ir dāvinājums. Ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliek dāvanas no fiziskajām personām, ja dāvinātāju ar nodokļa maksātāju saista laulība vai radniecība līdz trešajai pakāpei Civillikuma izpratnē, kā arī no personām, par kurām Fizisko personu reģistrā iekļautas ziņas par partnerību. 

Savukārt, ja dāvinātāju ar dāvanas saņēmēju nesaista radniecība līdz trešajai pakāpei Civillikuma izpratnē vai reģistrēta partnerība, tad dāvanai kā gūtajam ienākumam nodokli nepiemēro līdz 1425 eiro. Tas noteikts likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 9. panta (“Ar nodokli neapliekamo ienākumu veidi”) pirmās daļas 35. punktā. 

Neatkarīgi no tā, vai ar dāvinātāju saista laulība vai radniecība līdz trešajai pakāpei, vai reģistrētas partnerattiecības, ar nodokli neapliek dāvinājumu, kas paredzēts un kuru cilvēks izlieto, lai segtu savus izdevumus par medicīnas un ārstniecisko pakalpojumu izmantošanu, izņemot kosmētiskās operācijas. Naudas saņēmējam jāspēj dokumentāri pamatot, ka nauda izmantota minēto izdevumu apmaksai. Tādā gadījumā summas ierobežojuma nav, bet ir jābūt dokumentāriem pierādījumiem, ka dāvinājums izlietots tam paredzētajam mērķim un saņemts tikai bezskaidras naudas norēķinu veidā. 

Naudas dāvinājumu var noformēt rakstveida līgumā, taču tas nav obligāti, likumi to nenosaka. 

Ja vēlas, lai dāvinājuma fakts tiktu dokumentēts, var sagatavot līgumu. Civillikuma 1492. pants noteic, ka rakstisku darījumu aktus var veidot tādā formā, kā katrs vēlas, nav vajadzīgas īpašas formalitātes un paraugu ievērošana. 

Dāvinājuma līgumu var sagatavot trijos veidos: kā privātu līgumu; kā privātu līgumu, uz kura zvērināts notārs apliecinājis līdzēju parakstu īstumu; kā notariālo aktu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas