E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33336
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Māklerim ir pienākums veikt klienta izpēti pirms darījuma attiecību uzsākšanas

J
jautā:
18. jūlijā, 2024
Žanna

Labdien! Vai, pērkot īpašumu, starpnieks, kas ir sertificēts mākleris, ir tiesīgs lūgt norādīt, no kurienes man ir nauda, prasīt bankas izdrukas par summu, kas man būs jāmaksā no savas puses par īpašumu, lai gan paralēli tiek slēgts kreditēšanas līgums ar banku? Vai viņam ir tiesības prasīt man uzrādīt ID? 

A
atbild:
30. jūlijā, 2024

Finanšu izlūkošanas dienests skaidro:  

“Pamatojoties uz Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likuma (turpmāk  Novēršanas likums) 3. panta pirmās daļas 6. punktu, nekustamā īpašuma darījumu starpnieki ir Novēršanas likuma subjekti  personas, kurām minētais likums paredz īpašus pienākumus un atbildību.  

Novēršanas likuma subjektiem saskaņā ar Novēršanas likuma 11. pantu ir pienākums veikt klienta izpēti pirms darījuma attiecību uzsākšanas un pirms gadījuma rakstura darījuma minētajā pantā uzskaitītajos gadījumos. Atbilstoši Novēršanas likuma 11.1 pantam klienta izpētes pasākumi ir uz risku novērtējumu balstīts darbību kopums, saskaņā ar kuru Novēršanas likuma subjekts veic vairākas darbības, tai skaitā identificē klientu un pārbauda iegūtos identifikācijas datus, kā arī iegūst informāciju par darījuma attiecību un gadījuma rakstura darījuma mērķi un paredzamo būtību. Novēršanas likuma 12. un 13. pants nosaka kārtību, kādā Novēršanas likuma subjekti identificē fiziskās un juridiskās personas. Vienlaikus Novēršanas likuma 14. pants paredz pienākumu Novēršanas likuma subjektiem izgatavot to dokumentu kopijas, uz kuru pamata veikta klienta identifikācija 

Jānorāda, ka saskaņā ar Novēršanas likuma 28. panta pirmo daļu, lai izpildītu normatīvā regulējuma prasības, Novēršanas likuma subjektam ir tiesības pieprasīt no saviem klientiem un klientiem ir pienākums sniegt to izpētei nepieciešamo patieso informāciju un dokumentus, tai skaitā par patiesajiem labuma guvējiem, klientu veiktajiem darījumiem, klientu un patieso labuma guvēju saimniecisko, personisko darbību, finansiālo stāvokli, naudas vai citu līdzekļu avotiemMinētā panta otrā daļa nosaka: ja Novēršanas likuma subjekts neiegūst šajā likumā noteikto klienta izpētes prasību izpildei nepieciešamo patieso informāciju un dokumentus apjomā, kas tam ļauj veikt pārbaudi pēc būtības, Novēršanas likuma subjekts izbeidz darījuma attiecības ar klientu un lemj par klienta saistību pirmstermiņa izpildi. 

Vienlaikus norādāms, ka atbilstoši Novēršanas likuma 45. panta otrās daļas 4. punktam nekustamā īpašuma darījumu starpnieku uzraudzību īsteno Valsts ieņēmumu dienests.” 

Atbildot vienkāršiem vārdiem: jā, nekustamā īpašuma darījumu starpnieks (mākleris) ir tiesīgs veikt klienta izpēti pirms darījuma attiecību uzsākšanas, pieprasot tam nepieciešamos dokumentus. Nekustamā īpašuma darījumu starpniekam (māklerim) ir ne tikai tiesības, bet arī pienākums to darīt. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas