E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33328
Lasīšanai: 2 minūtes

Vai svētku dienas ietekmē darba algas aprēķinu

J
jautā:
17. jūlijā, 2024
Jūlija

Labdien! Mani interesē pareizs atlikušās algas aprēķins par 2024. gada jūniju, neiekļaujot atvaļinājuma naudu. 2024. gada jūnijā man bija atvaļinājums divas nedēļas (no 10. līdz 23. datumam), par šo aprēķinu viss ir skaidrs. Kāds būtu pareizs atlikušās jūnija algas aprēķins, ņemot vērā, ka 24. datums ir svētku diena, kurā es neskaitījos atvaļinājumā? Vai darba devējam ir pienākums apmaksāt deviņas nostrādātās dienas un vienu svētku dienu?

A
atbild:
23. jūlijā, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Lai sniegtu precīzu atbildi, jāzina jūsu darba līgumā nolīgtais darba laiks, proti, vai strādājat normālu darba laiku (piecas dienas nedēļā, astoņas stundas dienā), vai arī jums ir nolīgts summētais darba laiks.  

Ja darba līgumā ir nolīgts normālais darba laiks (piecas dienas nedēļā, astoņas stundas dienā) un konkrēta amatalga, tad svētku diena (24. jūnijs) neietekmēs jūsu darba algas apmēru, proti, attiecīgā diena tiks apmaksāta.  

Savukārt darba samaksa svētku dienās, ja nolīgts summētais darba laiks un ja darbs rit pēc iepriekš sastādīta maiņu grafika, atbilstoši Darba likuma 74. pantam tiek aprēķināta gadījumā, ja darbiniekam attiecīgajā dienā būtu bijis jāstrādā, ja tā nebūtu svētku diena. Darba likuma 74. panta pirmās daļas 8. punkta mērķis ir kompensēt darbiniekam nenopelnīto darba samaksu, jo darba laiks samazināts no viņa neatkarīgu iemeslu dēļ. 

Ja pēc maiņu grafika darbiniekam tā jau laikus bija ieplānota kā diena, kad nav jāstrādā, tad darba devējam samaksa par konkrēto dienu nav jāaprēķina. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 194 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas