E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33158
Lasīšanai: 2 minūtes

Partnerības institūts neregulē mantiskās attiecības

J
jautā:
02. jūlijā, 2024
Monta

Labdien! Kopš šī gada 1. jūlija Latvijā iespējams reģistrēt partnerattiecības pie zvērināta notāra. Vēlējos noskaidrot, vai, reģistrējot partnerattiecības un pēc tam iegādājoties nekustamo īpašumu, uz to tiks attiecināti tādi paši noteikumi kā uz laulāto kopmantu? Respektīvi, vai viss, ko partnerības laikā partneri iegūst kopīgi vai viens no viņiem, bet ar abu partneru līdzekļiem vai ar otra partnera darbības palīdzību, ir abu partneru kopīga manta? Jau iepriekš pateicos par atbildi!

A
atbild:
15. jūlijā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Partnerības institūts (atšķirībā no laulības) neparedz mantisko attiecību regulējumu, mantošanas tiesības. Atšķiras arī partnerības un laulības sociālo un ekonomisko tiesību tvērums. Tas paskaidrots LV portāla publikācijā “Latvijā no 1. jūlija var reģistrēt partnerību. Jautājumi un atbildes par tiesisko regulējumu”, konkrēti, Tieslietu ministrijas Civiltiesību departamenta atbildē uz jautājumu: Kāds ir partnerības tiesību institūta tvērums salīdzinājumā ar laulību?”

No šī gada 1. jūlija likumu grozījumi, kas reģistrētiem partneriem nodrošina juridisku, ekonomisku un sociālu aizsardzību valsts līmenī, ir veikti Fizisko personu reģistra likumā, Notariāta likumā, likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”, likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu”, likumā “Par valsts pensijām”, Pacientu tiesību likumā. Izmaiņas veiktas arī likumā “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” un Maksātnespējas likumā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 194 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas