E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33050
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Reģistri
1
1

Tiesa var šķirt laulību, pamatojoties uz viena laulātā pieteikumu

J
jautā:
20. jūnijā, 2024
Andrejs

Mana māsa pirms dažiem gadiem Rīgā neapdomīgi aprecējās ar rumāņu izcelsmes vīrieti. Viņš pazuda no redzesloka pēc dažām nedēļām. Kontakti pazuda. Māsa pieņēma viņa uzvārdu. Vai ir iespējams šo laulību izšķirt? 

A
atbild:
01. jūlijā, 2024
Linda Ņikona
LV portāls

Padomes Regulas (ES) Nr. 1259/2010 (2010. gada 20. decembris), ar kuru īsteno ciešāku sadarbību attiecībā uz tiesību aktiem, kas piemērojami laulības šķiršanai un laulāto atšķiršanai, 8. pants paredz, ka laulības šķiršana un laulāto atšķiršana notiek saskaņā ar tās valsts tiesību aktiem: 

  • kurā atrodas laulāto pastāvīgā dzīvesvieta laikā, kad ceļ prasību tiesā; vai, ja tas nav piemērojams, tad; 
  • kurā atrodas laulāto pēdējā pastāvīgā dzīvesvieta – ar noteikumu, ka šis laikposms nav beidzies vairāk kā vienu gadu pirms prasības celšanas tiesā, ja viens no viņiem šajā valstī joprojām dzīvo laikā, kad ceļ prasību tiesā; vai, ja tas nav piemērojams, tad; 
  • kuras valstspiederīgie ir abi laulātie laikā, kad ceļ prasību tiesā; vai, ja tas nav piemērojams, tad; 
  • kurā ir celta prasība tiesā. 

Saskaņā ar Civillikuma 69. pantu Latvijā laulību var šķirt tikai tiesa vai notārs. Laulību var šķirt tad, ja laulība ir izirusi. 

Situācijās, kad zuduši jebkādi kontakti ar oficiālo dzīvesbiedru un nav iespējams vienoties par šķiršanos, laulību var šķirt tikai tiesā. 

Tiesa laulību var šķirt, pamatojoties uz viena laulātā pieteikumu. 

Ja personas, no kuras vēlas šķirties, dzīvesvieta neatrodas Latvijā, tad lietu var izskatīt bez atbildētāja piedalīšanās, ja viņš likumā noteiktajā kārtībā ir aicināts uz tiesu. 

Prasības pieteikumu tiesai var iesniegt attālināti portālā e-lieta šeit vai arī pilsētas (rajona) tiesā klātienē pēc savas dzīves vietas. Tiesu saraksts ar adresēm ir pieejams šeit. 

Prasības pieteikumā jānorāda laulības šķiršanas pamatojums (kāpēc laulība ir izirusi). Piemēram, jānorāda laiks, no kura ar vīru nav kopīgas mājsaimniecības, vai citi iemesli, kā arī jāpievieno laulības reģistrācijas apliecība. 

Vienlaikus ir jāsamaksā valsts nodeva par prasības pieteikumu laulības šķiršanas lietā, kas šobrīd ir 145 eiro.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 237 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas