E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33015
Lasīšanai: 3 minūtes

Ūdens ņemšanas vieta ugunsdzēsības vajadzībām

J
jautā:
18. jūnijā, 2024
Anonīms

Labdien! Vēlos noskaidrot par ūdens ņemšanas vietas attālumu izpratni. Turpmāk norādītajos noteikumu punktos ir minēti 1000 m līdz ūdens ņemšanas punktam ugunsdzēsības gadījumiem. Kā ir jāsaprot šis attālums? Vai tas skaitās, braucot pa ceļu 1000 m, vai 1000 m rādiusā apkārt zemesgabalam? Teorētisks piemērs: no mana zemesgabala, kas atrodas ciemā, pāri pļavai ir oficiāla ūdens ņemšanas vieta 400 m attālumā, bet, lai tur fiziski aizbrauktu, jābrauc pa ceļu 3 km. Vai dīķis atbilst tam, lai es to varētu norādīt kā ugunsdzēsības risinājumu un no būvvaldes saņemtu būvatļauju? 

Noteikumos ietvertie punkti: 

19. Ārējo ugunsdzēsības ūdensapgādi var neparedzēt:

19.1. ārpus pašvaldības noteiktās centralizētās ūdensapgādes pakalpojumu sniegšanas teritorijas atsevišķām daudzdzīvokļu ēku un viensētu grupām, ja tur nav publisku vai ražošanas telpu, kā arī publiskām būvēm, kuru būvapjoms nepārsniedz 1000 m3, ja ne tālāk par 1000 metriem no tām atrodas ūdens ņemšanas vieta; 

19.2. pašvaldības noteiktās centralizētās ūdensapgādes pakalpojumu sniegšanas teritorijā atsevišķi esošām mazstāvu dzīvojamām ēkām un savrupmājām, ja ne tālāk par 1000 metriem no tām atrodas ūdens ņemšanas vieta.

A
atbild:
25. jūnijā, 2024

Pašvaldību saistošajos noteikumos paredzētais attālums līdz ūdens ņemšanas vietai pirmšķietami ir noteikts ar mērķi operatīvi (t. i., noteiktā laikposmā) uzpildīt nepieciešamo ūdens daudzumu ugunsgrēku dzēšanas nodrošināšanai (tai skaitā atkārtoti). Līdz ar to būtiska nozīme ir laikposmam, kādā ugunsdzēsības dienests spēj uzpildīt ūdens rezerves un dzēst ugunsgrēku. 

Tulkojot minēto tiesību normu pēc tās jēgas un būtības, nevis gramatiskā interpretācijā, secināms, ka attālums, kas nomērīts “pa taisno” nesasniegs saistošajos noteikumos minēto mērķi, proti, spēju operatīvi (normatīvajos aktos noteiktajā laikā) ierasties un dzēst ugunsgrēku. Tādējādi, ja līdz ūdens ņemšanas vietai faktiski ir jānobrauc vairāk nekā 1000 m, neskatoties uz ūdens ņemšanas vietas atrašanās vietu dabā “pa taisno”, šādas ūdens ņemšanas vietas atrašanās vieta būs uzskatāma par neatbilstošu pašvaldību saistošajos noteikumos noteiktajām prasībām. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 194 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas