E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32883
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Ja nav ievērots kreditēšanas regulējums

J
jautā:
05. jūnijā, 2024
Nauris

Labdien! Internetā tika noslēgts līgums ar ātro kredītu uzņēmumu par aizdevumu (bez jebkāda paraksta vai internetbankas apstiprinājuma). Zem visām līguma lappusēm ir uzraksts: Līgums ir sagatavots elektroniski un ir spēkā bez pušu parakstiem. Nauda tika ieskaitīta kontā, nevis saņemta skaidrā naudā, kā tam vajadzēja būt, rakstot pieteikumu. Vai šādam līgumam ir juridisks vai kāds cits spēks, ja tas nav parakstīts? 

A
atbild:
10. jūnijā, 2024
Pauls Vasks
jurists

Jūsu aprakstā nav minēts, vai aizņēmējs ir bijis fiziska vai juridiska persona un, ja fiziska persona, vai tā atbilst Patērētāju tiesību aizsardzības likuma 1. panta pirmās daļas 3. punktā norādītajai patērētājai definīcijai, t. i., fiziskā persona, kas izsaka vēlēšanos iegādāties, iegādājas vai varētu iegādāties vai izmantot preci, pakalpojumu, digitālo saturu vai digitālo pakalpojumu nolūkam, kurš nav saistīts ar tās saimniecisko vai profesionālo darbību.  

Vispārīgi normatīvie tiesību akti aizdevuma līgumam neparedz obligātu rakstveida formu. Aizdevuma līgums ir spēkā un saistošs arī tad, ja tas noslēgts mutiski, gan arī ar konkludentām darbībām, tomēr šādā gadījumā var būt apgrūtināta aizdevuma līguma nosacījumu pierādīšana. Stingrākas prasības par līguma formu un saturu gan likums nosaka patērētāju kreditēšanas darījumos. Proti, Patērētāju tiesību aizsardzības likuma 8. panta otrā daļa noteic, ka patērētāja kreditēšanas līgums sastādāms rakstveidā (papīra formātā vai izmantojot citu pastāvīgu informācijas nesēju) un katrai līgumslēdzējai pusei izsniedzams viens šā līguma eksemplārs.  

Ja uzņēmums patērētājam izsniedzis kredītu, pārkāpjot šo nosacījumu, tad tas tomēr nenozīmē, ka šāds darījums nerada nekādas tiesiskas sekas darījuma pusēm. Saskaņā ar Civillikuma 1485. pantu, ja starp darījuma dalībniekiem notikusi vienošanās par visiem tā būtiskajiem noteikumiem, tad katrs no viņiem var prasīt no otra, lai taisa atbilstošu aktu, t. i., slēdz atbilstošu rakstveida līgumu. Šī likuma norma būtu attiecināma arī uz jūsu aprakstīto gadījumu, vēl jo vairāk tādēļ, ka aizdevuma summa jau aizņēmējam faktiski ir tikusi izsniegta. Strīds gan šajā gadījumā varētu pastāvēt par darījuma nosacījumu ievērošanu, tomēr tas tieši neietekmē darījuma spēkā esamību kā tādu. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 194 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas