E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32684
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Datu glabāšana

J
jautā:
17. maijā, 2024
Marika

Labdien! Vai ir atļauts uzņēmuma datubāzi glabāt ārpus ES (Londonā)? Vai par to ir jāziņo kādai iestādei? Vai saistībā ar datubāzes glabāšanas vietu uzņēmumam ir nepieciešami dokumenti?

A
atbild:
29. maijā, 2024

Pirms datu nodošanas (glabāšanai) jebkuram ārpakalpojuma uzņēmumam (mākoņpakalpojums) nepieciešams rūpīgi izvērtēt SLA (Service Level Agreement) noteikumus. Tāpat nepieciešams skaidri definēt un saprast pušu atbildību, datu drošības tehniskos un organizatoriskos pasākumus (kuri jānodrošina mākoņpakalpojuma nodrošinātājam), datu apmaiņas veidu un drošības prasības, rezerves kopēšanas un datubāzes atjaunošanas priekšnosacījumus un kārtību (nepārtrauktas darbības plāns). Pirms mākoņpakalpojuma izvēles jums jākonsultējas ar jūsu uzņēmuma IT drošības pārvaldnieku par droša pakalpojuma sniedzēja izvēli (riskos balstīta pieeja) un atbilstoša pakalpojuma saņemšanu (vai piedāvātais SLA atbilst jūsu vajadzībām un vēlmēm). Turklāt, ja datubāzē iekļaujamie dati satur arī fizisko personu personas datus, nepieciešams gūt pārliecību, ka pakalpojuma sniedzējs kā apstrādātājs atbilst Vispārīgās datu aizsardzības regulas 2016/679 prasībām. Atbilstoši Datu valsts inspekcijas tīmekļvietnē pieejamajai informācijai 2021. gada 28. jūnijā Eiropas Komisija saskaņā ar Vispārīgās datu aizsardzības regulas 45. pantu un Policijas direktīvas 36. pantu pieņēma lēmumus par aizsardzības līmeņa pietiekamību personas datu nosūtīšanai uz Apvienoto Karalisti. 

Tas nozīmē, ka personas datus uz Apvienoto Karalisti var nosūtīt līdzīgi kā uz Eiropas Savienības vai Eiropas Ekonomikas zonas valsti un nav jāievieš papildu pasākumi apstrādes drošības līmeņa nodrošināšanai, lai personas datu apstrādi uzskatītu par atbilstošu normatīvajiem aktiem. 

Par līguma slēgšanu saistībā ar datu glabāšanu mākoņpakalpojumā Apvienotajā Karalistē nevienai iestādei vai institūcijai nav jāziņo (ja vien šādas prasības neizriet no ārējos normatīvajos aktos noteiktā).

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 194 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas