E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32649
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Pensijas
1
2
1
2

Ārvalstīs dzīvojošajiem Latvijas pensijas saņēmējiem VSAA jāinformē par pensijas izmaksas turpināšanu

J
jautā:
14. maijā, 2024
Igors

Man ir atņemta vecuma pensija. Tā tika piešķirta Latvijas tiesību aktos noteiktajā termiņā, un es to saņēmu pusotru gadu. No 2024. gada 1. janvāra ar VSAA direktora lēmumu pensija tika anulēta. Pensija tika atcelta, pamatojoties uz to, ka nedzīvoju Latvijā, lai gan Liepājas pašvaldības policija man izsniedza izziņu, kas apstiprina: kopš 1991. gada pastāvīgi dzīvoju Latvijā, Liepājā. Pirms 1991. gada es strādāju par jūrnieku Liepājā, Rīgā un Ventspilī. 1979. gadā pabeidzu Liepājas jūrskolu. Es vērsos savas dzīvesvietas tiesā, bet tiesnese nolēma, ka tas nav tiesas kompetencē. Kur es varu vērsties, lai atceltu VSAA direktora prettiesisko lēmumu un atjaunotu pensiju? Pensija ir mans vienīgais iztikas avots. Es izmantoju pensiju, lai samaksātu par medikamentiem pēc insulta. Ar cieņu. 

A
atbild:
17. maijā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Nosakot, vai persona dzīvo Latvijā, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) vērtē visu kopumā pieejamo informāciju. Par Latvijā dzīvojošu personu uzskata tādu personu, kura reāli dzīvo Latvijā. 

Ja pašreiz nedzīvojat Latvijā, tad Latvijas vecuma pensijas saņemšanai ir jāsniedz informācija Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai. 

No 2023. gada 1. oktobra līdz 15. decembrim ārvalstīs dzīvojošajiem Latvijas pensijas saņēmējiem VSAA bija jāiesniedz iesniegums par pensijas izmaksas turpināšanu 2024. gadā. To nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 542 “Latvijas Republikā piešķirto valsts pensiju izmaksas kārtība personām pēc izbraukšanas uz pastāvīgu dzīvi ārvalstīs”. 

Visērtāk pensijas izmaksas turpināšanu ir pieprasīt neklātienē. Iesniegumu var nosūtīt: 

  • uz VSAA oficiālo e-adresi vai e-pasta adresi pasts@vsaa.gov.lv, parakstītu ar Latvijas drošu elektronisko parakstu (eID karti/eParaksts mobile). Šajā gadījumā iesniegumam var nepievienot notariālo apliecinājumu, ka persona ir dzīva; 
  • pa pastu – iesniegumam obligāti jāpievieno notariālā apliecinājuma oriģināls. 

Iesniegumu pensijas izmaksas turpināšanai var iesniegt arī: 

  • personīgi  klātienē jebkurā VSAA nodaļā;  
  • pilnvarota persona, nosūtot pa pastu ar pievienotu pilnvaru, vai klātienē, uzrādot pilnvaru. Iesniegumam obligāti jāpievieno notariālā apliecinājuma oriģināls. 

Vairākās valstīs dzīvojošajiem minētais iesniegums nav jāiesniedz, jo informācijas apmaiņa notiek ar attiecīgo valstu kompetentajām iestādēm.  

Papildu informācija par tiesībām turpināt saņemt Latvijas pensiju un to, kāpēc jums ir pārtraukta pensijas izmaksa, jānoskaidro VSAA. Saziņas iespējas: e-pasta adrese konsultacijas@vsaa.gov.lv; tālruņa numurs +371 64507020. 

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 84 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas