E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32412
Lasīšanai: 4 minūtes

Paternitātes pieņēmumu var apstrīdēt divu gadu laikā

J
jautā:
16. aprīlī, 2024
Andrejs

Labdien! Bijusī sieva ar jauno vīru grib pārvākties uz dzīvi Krievijā, jo vīrs ir no Krievijas. Mēs jau ilgu laiku nedzīvojam kopā, bet mums ir kopīgs bērns, kuram dzimšanas apliecībā tēvs diemžēl ir norādīts sievas pirmais vīrs. Līdz šim viss bija labi, es abus bērnus audzināju kā savējos un arī tagad palīdzu bērniem, savam dēlam, kam būs 13 gadi, un viņa māsai, kurai drīz būs 18 gadi. Es nevēlos pieļaut, ka dēls tiktu izvests uz Krieviju. Dēls arī negrib braukt dzīvot uz Krieviju, viņš man to pastāstīja. Es vēlos nokārtot, lai par bērna tēvu atzīst mani, un esmu gatavs tam, ka dēls dzīvo kopā ar mani, bet nezinu, kas man jādara, lai to nokārtotu. Ar bijušo sievu esmu par to runājis, bet viņa atsakās kārtot dokumentus, lai mani atzītu par dēla tēvu. Kā man rīkoties, lai aizliegtu dēlu izvest uz Krieviju, un kā nokārtot dokumentus, kas apliecina, ka esmu viņa tēvs? 

A
atbild:
17. aprīlī, 2024

Civillikums diezgan stingri noteic kārtību un termiņus, kā var tikt apstrīdēts paternitātes pieņēmums (t. i., kad par tēvu bērnam, kurš piedzimis sievietei laulības laikā vai īsi pēc laulības šķiršanas, uzskatāms bērna mātes vīrs). Civillikuma 149. panta sestajā daļā ir noteikts, ka personai, kas sevi uzskata par bērna bioloģisko tēvu (izņemot gadījumu, kad bērns ieņemts noziedzīga nodarījuma pret tikumību un dzimumneaizskaramību rezultātā), ir tiesības apstrīdēt paternitātes pieņēmumu divu gadu laikā no bērna piedzimšanas šādos gadījumos: 

1) bērna māte ir mirusi dzemdībās; 

2) bērna māte un bērna mātes vīrs dzīvo šķirti vismaz 306 dienas pirms bērna piedzimšanas. 

Ņemot vērā to, ka jūsu dēlam jau ir 13 gadi un, kā izriet no jautājuma, jūs apzināti neizmantojāt tiesības uz paternitātes pieņēmuma apstrīdēšanu, nav saskatāms veids, kā atzīt jūs par bērna tēvu. 

LV portālā publicētajā rakstā “Atsevišķu lietu kategoriju izskatīšanas īpatnības – paternitātes noteikšana un apstrīdēšana tiesā” Rīgas rajona tiesas priekšsēdētāja un tiesnese Ieva Čudina norāda: “Likumdevējs ir noteicis, ka paternitātes pieņēmumu var apstrīdēt divu gadu laikā, kopš kļuvis zināms, ka tam ir pamats. Šo termiņu ir vērtējusi arī Satversmes tiesa un atzinusi, ka divi gadi ir pietiekami ilgs laiks, lai persona izdarītu savu izvēli, vai tā vēlas vai nevēlas apstrīdēt bērna paternitāti. Ja divu gadu laikā persona nav rīkojusies, tiek pieņemts, ka ar šiem apstākļiem persona ir samierinājusies [..].” Turklāt Rīgas pilsētas tiesas tiesnesis Viktors Makucevičs tajā pašā rakstā norāda: “Būtiski ir saprast, ka paternitātes lietās divi gadi ir likumā noteiktais prekluzīvais termiņš. Tas nozīmē, ka neatkarīgi no personas vēlmēm šāds termiņš, kad tas ir sācis tecēt, nevar tikt atjaunots vai pagarināts.” 

Runājot par bērna mātes lēmumu pārvākties uz dzīvi Krievijā, jānorāda, ka jūsu bijušajai sievai nav tiesību bez pirmā vīra (kas reģistrēts kā bērna tēvs) piekrišanas mainīt bērna dzīvesvietas valsti, ar nosacījumu, ka šāda notariāli apliecinātā atļauja nebija izsniegta iepriekš vai mātei nav noteiktā atsevišķa aizgādība pār bērnu. Vairāk par šo tēmu var izlasīt LV portāla publicētajā e-konsultācijā “Vai drīkst pārcelties ar bērniem uz ārzemēm bez otra vecāka piekrišanas”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas