E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32248
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Preču ražošana un cita saimnieciskā darbība nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanai

J
jautā:
03. aprīlī, 2024
Marks

Labdien! Šodien, mēģinot piereģistrēties kā pašnodarbinātajam, radās jautājums par saimnieciskās darbības veikšanas adresi. Ja deklarēto dzīvesvietas adresi izvēlos kā saimnieciskās darbības veikšanas adresi, vai tas automātiski padara manu dzīvokli par komerctelpām, kas savukārt nozīmē, ka būs jāmaksā lielāks nekustamā īpašuma nodoklis? 

A
atbild:
29. aprīlī, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Juridiskās adreses norādīšana konkrētajā adresē vēl neliecina par to, ka šajā adresē tiek veikta arī saimnieciskā darbība. Tomēr, ja īpašumā tiek veikta saimnieciskā darbība, tad nekustamā īpašuma nodoklis var tikt paaugstināts atbilstoši likumam “Par nekustamā īpašuma nodokli” un pašvaldības saistošajiem noteikumiem. 

Ja dzīvojamās telpas netiek izmantotas saimnieciskās darbības veikšanai, tad nekustamā īpašuma nodokļa likme ir likumā “Par nekustamā īpašuma nodokli” (0,2%, 0,4% vai 0,6% no kadastrālās vērtības) un pašvaldības saistošajos noteikumos mājoklim paredzētā. 

Likuma “Par nekustamā īpašuma nodokli” 1. panta 4. daļā noteikts: šā likuma izpratnē saimnieciskā darbība ir preču ražošana, darbu izpilde, tirdzniecība, pakalpojumu sniegšana un cita veida darbība par atlīdzību, izņemot maksas pakalpojumu sniegšanu atbilstoši valsts vai pašvaldību budžeta iestāžu funkcijām, zemes izmantošanu lauksaimniecības produktu ražošanai pašpatēriņam, kā arī dzīvokļa vai individuālās dzīvojamās mājas (mājas daļas) izīrēšanu dzīvošanai vai fiziskās personas, vai reliģiskās organizācijas īpašumā vai tiesiskajā valdījumā esošas telpu grupas, kuras lietošanas veids ir saistīts ar dzīvošanu (garāža, autostāvvieta, pagrabs, noliktava un saimniecības telpa), iznomāšanu fiziskajai personai, kura to neizmanto saimnieciskajā darbībā. 

Kas attiecas uz saimniecisko darbību, ir svarīgi, ka tā faktiski tiek veikta konkrētajā vietā. Attiecīgajā nekustamajā īpašumā var konstatēt, ka tajā atrodas nevis tikai dzīvošanai paredzētās lietas, piemēram, mēbeles, bet arī pamatlīdzekļi saimnieciskās darbības veikšanai, kā, piemēram, šujmašīnas, frizētavas aprīkojums.  

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 125 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas