E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32014
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Mājoklis
2
1
2
1

Informācijas par daudzdzīvokļu namā patērēto ūdeni pieejamība

J
jautā:
08. martā, 2024
Valdis

Mūsu daudzdzīvokļu mājā nav ievēlēts mājas vecākais, māju apsaimnieko “Rīgas namu pārvaldnieks”. Vai es kā dzīvokļa īpašnieks ar mērķi veikt analīzi par lielo ūdens patēriņa starpību varu pieprasīt no apsaimniekotāja visu mūsu mājas dzīvokļu īpašnieku iesniegtos datus par patērētā aukstā un karstā ūdens skaitītāju rādījumiem (bez personas datu norādes, tikai dzīvokļa numuru), kā arī informāciju par rēķinu nemaksātājiem (parādniekiem). Lūdzu norādiet, uz kādiem likuma pantiem, noteikumiem varu atsaukties, jo bez attiecīga pamatojuma ir ļoti grūti komunicēt ar apsaimniekotāju. Paldies.

A
atbild:
02. aprīlī, 2024

Atbilstoši Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 15. pantam pārvaldnieka pienākums ir vismaz reizi gadā pārvaldīšanas līgumā noteiktajā kārtībā rakstveidā sniegt pārskatu dzīvojamās mājas īpašniekam par šajā likumā noteiktajiem pārvaldnieka veiktajiem pārvaldīšanas uzdevumiem, tajā skaitā pārskatu par pārvaldniekam nodoto finanšu līdzekļu un mantas izlietošanu.

Pārskatā pārvaldnieks atsevišķi norāda:

  1. dzīvojamās mājas īpašnieku kopējo parādu par katru attiecīgo dzīvojamās mājas uzturēšanai nepieciešamo pakalpojumu, ja pārvaldnieks organizē maksājumu iekasēšanu no dzīvojamās mājas īpašnieka saskaņā ar šā likuma 17.3 panta otro daļu, kā arī kopējo parādu par citām no pārvaldīšanas līguma izrietošajām saistībām;
  2. datus par maksājumu saistību izpildi iepriekšējā gadā, ja maksājumu saistības izriet no pārvaldīšanas līguma.

Savukārt minētā likuma 17 4 panta piektā daļa nosaka, ka pakalpojuma sniedzēja pienākums ir savlaicīgi informēt dzīvojamās mājas īpašniekus par atsevišķa dzīvojamās mājas īpašnieka saistību neizpildi, kas skar vai var skart citu dzīvojamās mājas īpašnieku intereses, kā arī pēc dzīvojamās mājas īpašnieka pieprasījuma sniegt nepārprotamu un pilnīgu informāciju par pakalpojumu.

Tādējādi, ja lietā nav runa par parādu piedziņas procesu, t. i., visi dzīvokļu īpašnieki veic maksājumus savlaicīgi, pārvaldniekam nav pamata izsniegt atsevišķam dzīvokļa īpašniekam informāciju par citu īpašnieku patērētajiem resursiem.

Ūdens uzskaites starpības uzskaiti veic saskaņā ar Ministru kabineta 2008. gada 9. decembra noteikumu Nr. 1013 “Kārtība, kādā dzīvokļa īpašnieks daudzdzīvokļu dzīvojamā mājā norēķinās par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa īpašuma lietošanu” 18.¹ punktu, kas nosaka, ka pārvaldniekam ir pienākums rēķinos par patērēto ūdeni norādīt kopējo dzīvojamai mājai piegādāto ūdens apjomu, kā arī starpību starp mājas kopējā ūdens skaitītāja (komercuzskaites mēraparāta) rādījumu un atsevišķajos īpašumos ar skaitītājiem noteikto ūdens patēriņu (turpmāk – ūdens patēriņa starpība).

Ja veidojas ūdens patēriņa starpība, veic ūdens patēriņa pārrēķinu. Dzīvokļu īpašnieki ūdens patēriņa starpību sedz atbilstoši vienam no šādiem aprēķina veidiem, kuru izvēlas pārvaldnieks:

  • atbilstoši dzīvojamā mājā esošo atsevišķo īpašumu skaitam;
  • proporcionāli atsevišķā īpašuma ūdens patēriņam par pēdējo mēnesi;
  • proporcionāli atsevišķā īpašuma vidējam ūdens patēriņam par pēdējiem trim mēnešiem;
  • proporcionāli atsevišķā īpašumā ietilpstošās kopīpašuma domājamās daļas apmēram;
  • atbilstoši atsevišķā īpašumā dzīvojošo (vai deklarēto) personu skaitam, ja dzīvojamā mājā nav neapdzīvojamo telpu un mākslinieka darbnīcu, vienlaikus nosakot kārtību, kādā noskaidro un aktualizē dzīvojošo vai deklarēto personu skaitu, kā arī apmaksājamās daļas noteikšanas kārtību, ja pārvaldniekam nav zināms personu skaits.  
Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 272 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas