E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31892
Lasīšanai: 2 minūtes
1
3
1
3

Vai Latvijas tiesu izpildītājs var bloķēt ārvalstu bankas kontu

J
jautā:
20. februārī, 2024
Luīze

Vai Latvijas zvērināts tiesu izpildītājs var piekļūt manam bankas kontam Īrijā un veikt citas piespiedu izpildes darbības ārpus Latvijas? Iemesls ir padsmit gadus vecas parādsaistības par valsts galvota studiju kredīta neatmaksāšanu.

A
atbild:
23. februārī, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Tiesu izpildītāja prasības un rīkojumi ir obligāti fiziskajām un juridiskajām personām visā valsts teritorijā. Tādējādi tiesu izpildītāja rīkojuma izpilde par liegumu rīkoties ar finansēm parādnieka kontā ir attiecināma uz Latvijas teritorijā esošām komercbankām.

Tomēr piedzinējs var uzsākt parāda piedziņu pārrobežu lietā. Kopumā regulējums un prasītāja rīcība pārrobežu lietās būs atkarīga no tā, kādā valstī dzīvo parādnieks, proti, kurā valstī prasītājs/piedzinējs vēlas panākt piedziņas izpildi, kā arī no tā, kāds ir parāda veids. Piedzinējs var:

  • celt prasību par parāda piedziņu Latvijas tiesā un prasīt atzīt un izpildīt vai izpildīt Latvijas spriedumu ārvalstī (ne visās valstīs gan Latvijas tiesas spriedumu ir iespējams atzīt). Tomēr ir svarīgi, lai Latvijas tiesa būtu kompetenta skatīt attiecīgo lietu par parāda piedziņu. Var būt situācijas, kad jurisdikcija skatīt lietu par parāda piedziņu būs tai valstij, kurā dzīvo parādnieks, jeb atbildētāja dzīvesvietas valstij;
  • celt prasību par parāda piedziņu ārvalstī, kurā dzīvo parādnieks, (atbildētāja dzīvesvietas valstī).
Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas