E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31752
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Kādi dokumenti jāiesniedz, lai iegūtu Latvijas pilsonību

J
jautā:
09. februārī, 2024
Inga

Sveicināti! Vēlos uzzināt, kā atrisināt problēmu ar Latvijas pases iegūšanu saviem pilngadīgajiem bērniem, kuri dzimuši Lielbritānijā. Ir dzimšanas apliecības, kas izdotas Lielbritānijā. Bērnu tēvs ir anglis. Salaulājāmies pēc bērnu piedzimšanas. Diemžēl attiecības ir izjukušas (oficiāla laulības šķiršana vēl nav veikta). Bērniem nav attiecību ar tēvu. Vai dzimšanas apliecības būtu jātulko un oficiāli jāpiesaka (ar notāra palīdzību), un tikai tad jāpiesakās uz pasu iegūšanu? Kā mums rīkoties? Paldies!

A
atbild:
12. februārī, 2024
Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde
Madara Puķe, sabiedrisko attiecību vadītāja

Lai noformētu Latvijas pilsoņa personu apliecinošu dokumentu, vispirms personai ir jānosaka tiesiskais statuss, proti, jāiesniedz dokumenti Latvijas pilsonības iegūšanai.

Saskaņā ar Pilsonības likuma 2. panta pirmās daļas 2. punkta nosacījumiem Latvijas pilsonis ir persona, kuras dzimšanas brīdī abi tās vecāki ir Latvijas pilsoņi vai viens no vecākiem ir Latvijas pilsonis, ja ievēroti šā likuma 9. panta otrās vai piektās daļas nosacījumi.

Atbilstoši Pilsonības likuma 9. panta otrajai daļai personai, kura pēc 2013. gada 1. oktobra iegūst Latvijas pilsonību atbilstoši šā likuma 2. panta pirmās daļas 2. punktam, dubultā pilsonība var izveidoties tikai tad, ja šai personai ir citas Eiropas Savienības dalībvalsts, Eiropas Brīvās tirdzniecības asociācijas dalībvalsts, Ziemeļatlantijas līguma organizācijas dalībvalsts, Austrālijas Savienības, Brazīlijas Federatīvās Republikas, Jaunzēlandes vai tādas valsts pilsonība, ar kuru Latvijas Republika noslēgusi līgumu par dubultās pilsonības atzīšanu, vai iepriekš neminētas valsts pilsonība, ja ir saņemta Ministru kabineta atļauja.

Lai iegūtu Latvijas pilsonību, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP) jāiesniedz:

  • iesniegums ar lūgumu reģistrēt Latvijas pilsonību;
  • dzimšanas apliecība;
  • savu (Lielbritānijas pilsoņa) un vecāku personu apliecinošu dokumentu kopija;
  • dokuments par ģimenes stāvokli, ja ir noslēgta vai šķirta laulība.

Gadījumā, ja personas rīcībā nav otra vecāka personu apliecinoša dokumenta, iesniegumā Latvijas pilsonības iegūšanai papildus jānorāda minētais fakts, kā arī informācija par otra vecāka valstisko piederību (pilsonību).

Dokumentu iesniegšanas un izskatīšanas kārtība, kā arī iesnieguma veidlapa Latvijas pilsonības iegūšanai pieejama PMLP mājaslapā.

Ja dokumenti tiks nosūtīti no ārvalstīm un dzimšanas apliecība ir angļu valodā, tad dzimšanas apliecība nav jātulko latviešu valodā.

Proti, ja pilngadīgie bērni ir Lielbritānijas pilsoņi, dubultās pilsonības izveidošanās ar Lielbritāniju ir pieļaujama. Savukārt, ja pilngadīgie bērni ir tādas valsts pilsoņi, ar ko nav pieļaujama dubultā pilsonība, tad Latvijas pilsonības iegūšanas procesā būs jāatsakās no esošās valsts pilsonības.

Attiecīgi pēc Latvijas pilsonības iegūšanas varēs noformēt Latvijas pilsoņa personu apliecinošu dokumentu, vēršoties Latvijas vēstniecībā Lielbritānijā, līdzi ņemot Lielbritānijas pilsoņa personu apliecinošo dokumentu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas