E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31704
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Personas datu apstrādes mērķa maiņa

J
jautā:
06. februārī, 2024
Elīna

Labdien! Veidoju mārketinga materiālus izglītības lapai un saskaros ar to, ka likumi par bērnu fotogrāfijām un reklāmas noteikumiem ir mulsinoši. Vecāki ir devuši atļauju tam, ka bērni un viņu aktivitātes apmācības laikā var tikt fotografētas un publicētas uzņēmuma tīmekļvietnē, taču kā rīkoties, ja šiem video vēlamies nopirkt reklāmu un palaist to plašākā publikā mārketinga nolūkos? Vai tam ir vajadzīgs atsevišķs punkts līgumā, specifiski par reklāmas izmantošanu, vai pietiek ar to, ka vecāki ir apstiprinājuši pirmo punktu par materiālu izveidošanu/publicēšanu? Paldies.

A
atbild:
12. februārī, 2024

Fizisko personu datu apstrādi Latvijā reglamentē Vispārīgā datu aizsardzības regula 2016/679 un Latvijas Republikas nacionālie tiesību akti. Regulas 5. panta pirmā punkta b) apakšpunkts noteic, ka dati ir apstrādāti atbilstoši regulai, kad tiek vākti konkrētos, skaidros un leģitīmos nolūkos un to turpmāku apstrādi neveic ar minētajiem nolūkiem nesavietojamā veidā; turpmāka apstrāde arhivēšanas nolūkos sabiedrības interesēs, zinātniskās vai vēstures pētniecības nolūkos vai statistikas nolūkos saskaņā ar 89. panta 1. punktu nav uzskatāma par nesavietojamu ar sākotnējiem nolūkiem (“nolūka ierobežojumi”); 

Tādējādi sākotnēji datu apstrādes mērķis (izriet no jautājuma) tika definēts kā iegūto datu (foto/video attēli) izvietošana mācību iestādes tīmekļvietnē, kam vecāki ir devuši savi piekrišanu.

Jaunais datu apstrādes veids ir iekļaut iegūtos personas datus foto/video materiālos reklāmas nolūkos un plašāk izplatīt reklāmu mārketinga nolūkos. Sākotnēji iegūtā piekrišana varētu būt dota “datu apstrādei mārketinga nolūkos”, nosakot datu publiskošanas vietu un veidu. Jaunais datu apstrādes mērķis, kaut arī ir identificējams kā “datu apstrādei mārketinga nolūkos”, iegūto materiālu apstrāde un izmantošana reklāmas materiālu publiskošana plašākam lokam, nekā tas sākotnēji bija definēts, atšķiras no sākotnējā datu apstrādes mērķa un tvēruma. Līdz ar to pārzinim ir atkārtoti jāprasa piekrišana datu subjektu likumīgajiem pārstāvjiem viņu bērnu personas datu apstrādei atbilstoši jaunajam datu apstrādes mērķim (skaidri paredzot, kāda veida dati un kur tiks publiskoti).

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas