E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31677
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Kopīpašuma daļas pārdošanas nosacījumi

J
jautā:
04. februārī, 2024
Kristīne

Labdien! Dzīvoklim ir trīs īpašnieki, divi no tiem grasās pārdot savas daļas pārpircējiem. Trešajam īpašniekam pieder puse no dzīvokļa. Vai bez viņa ziņas var pārdot dzīvokļa daļas, ja no mantošanas brīža ir pagājuši tikai trīs mēneši?

A
atbild:
12. februārī, 2024

Civillikuma 1067. panta pirmajā daļā noteikts, ka īpašuma tiesības, kas pieder uz vienu un to pašu nedalītu lietu vairākām personām nevis reālās, bet tikai domājamās daļās, tā ka sadalīts vienīgi tiesību saturs, ir kopīpašuma tiesības. Civillikuma 1068. pantā noteikts, ka rīkoties ar kopīpašuma priekšmetu, kā visumā, tā arī noteiktās atsevišķās daļās, drīkst tikai ar visu kopīpašnieku piekrišanu; bet, ja kāds no viņiem rīkojas atsevišķi, tad šī rīcība ne vien nav spēkā, bet arī uzliek pēdējam pienākumu atlīdzināt pārējiem zaudējumus, kas viņiem ar to nodarīti.

Savukārt Civillikuma 1073. pants nosaka: ja kāds nekustama īpašuma kopīpašnieks atsavina savu daļu personai, kura nav kopīpašnieks, tad pārējiem kopīpašniekiem divu mēnešu laikā, skaitot no pirkuma līguma noraksta saņemšanas, pieder pirmpirkuma tiesības (Civillikuma 2060. panta otrā daļa un 2062. pants), bet gadījumos, kad pirmpirkuma tiesības nav bijis iespējams izlietot atsavinātāja vainas dēļ, – izpirkuma tiesības (Civillikuma 1381. pants un turpmākie panti).

Jūsu gadījumā trešajam kopīpašniekam ir pirmpirkuma tiesības, līdz ar to viņš var izpirkt pārējo īpašnieku daļas par to cenu, par kādu tiek plānots pārdot dzīvokļa domājamās daļas trešajām personām. Ja trešais īpašnieks nevēlas izmantot pirmpirkuma tiesības, tad pārējiem kopīpašniekiem ir tiesības pārdot savas daļas trešajām personām vai arī vērsties tiesā ar prasību par kopīpašuma izbeigšanu. Par šo var izlasīt LV portāla publicētajā e-konsultācijā “Kopīpašuma izbeigšana

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas