E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31374
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Kā nosaka ar nodokli apliekamo ienākumu, ja veselības apdrošināšanas polises periodā darbiniekam bijusi darbnespēja

J
jautā:
03. janvārī, 2024
Ineta

Labdien! Janvārī darba devējs iegādājās veselības apdrošināšanas polisi, bet no februāra līdz gada beigām es slimoju. Vai darba devējs var iekļaut manu polisi neapliekamajos ieņēmumos (prēmija nepārsniedz 426,86 eiro)? Vai arī man par polisi būs jāsamaksā nodokļi? Vai darbnespējas lapas B apmaksa ietekmē ieņēmumus, lai polise netiktu aplikta ar darbaspēka nodokļiem?

A
atbild:
08. janvārī, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

No situācijas izklāstā minētā saprotams, ka tiek vaicāts par iepriekšējo gadu. No 2024. gada prēmiju maksājumu summa, līdz kurai tā ir neapliekama ar algas nodokli, ir 750 eiro. Normas būtība nav mainīta, palielināta tikai neapliekamā summa.

Likumā “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” noteikts: no maksātāja ienākumiem, par kuriem maksā algas nodokli, izslēdz veselības apdrošināšanas prēmiju summas, kas nepārsniedz 10 procentus no maksātājam aprēķinātās bruto darba samaksas taksācijas gadā, bet ne vairāk kā 426,86 eiro/750 eiro gadā, ja līguma darbības termiņš nav īsāks par vienu gadu.

Aprēķinot ar algas nodokli apliekamo ienākumu, ierobežojumu – 10% no maksātājam aprēķinātās bruto darba samaksas taksācijas gadā – nepiemēro proporcionāli par tām taksācijas gada kalendāra dienām (vai mēnešiem), kurās tas atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā, kā arī pārejošas darbnespējas, grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma kalendāra dienām, par kurām maksātājam ir izsniegta darbnespējas lapa B. Savukārt ierobežojošo summu piemēro par visu taksācijas gadu.

Līdz ar to 10% ierobežojums proporcionāli tiktu aprēķināts par darba ienākumu periodu, ņemot vērā algu un slimības naudu par lapu A – konkrētu atlīdzību, kādu saņēmāt līdz darbnespējas lapas B izsniegšanai, ja tā bija līdz gada beigām.

Apdrošināšanas prēmiju atbrīvojuma piemērošana dažādās situācijās ar piemēriem ir paskaidrota Ministru kabineta noteikumos Nr. 899 “Likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” normu piemērošanas kārtība”.

Tajos secīgi paskaidrots, kā nosaka apdrošināšanas prēmiju maksājuma daļu, kurai nepiemēro 10% ierobežojumu, un apdrošināšanas prēmiju maksājuma daļu, kurai piemēro 10% ierobežojumu, lai aprēķinātu ar nodokli apliekamo objektu, ja tāds veidojas.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas