E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31524
Lasīšanai: 5 minūtes

Prasība par uzturlīdzekļu apmēra palielināšanu un saskarsmes tiesībām

J
jautā:
15. janvārī, 2024
Esenga

Laulība ir šķirta, un bērni ir palikuši mammas aizbildniecībā. Mamma ar bērniem dzīvo bijušā vīra dzīvoklī, un kārtība ir tāda, ka viņš ieskaita alimentus, kurus ir noteikusi tiesa, un mamma atskaita tos atpakaļ, jo viņš pieprasa īres maksu. Bērnus vispār nav ņēmis pie sevis pēdējos trīs mēnešus, bet ir pasācis ņemt darba dienu vakaros katrās otrajās brīvdienās. Kad bērniem kaut kas ir jānopērk vai jāapmaksā kāds pulciņš, tēvs pasaka ka maksās 50%. Tagad draud, ka viņa labestībai ir beidzies limits un ka vairs nepalīdzēs, jo bērni paliek it kā pie viņa, bet realitātē citreiz ir aizsūtīti pie radiem. Kā mātei rīkoties?

A
atbild:
12. februārī, 2024
Olga Lauva
juriste

Abu vecāku pienākums ir samērā ar savām spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnus. Šis pienākums gulstas uz tēvu un māti līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt (Civillikuma 179. panta pirmā un otrā daļa). Minimālo uzturlīdzekļu apmēru, kuru bērnam nodrošināt ir pienākums katram no vecākiem neatkarīgi no viņa spējām uzturēt bērnu un mantas stāvokļa, nosaka Ministru kabinets, ņemot vērā valstī noteikto minimālo mēnešalgu un bērna vecumu (Civillikuma 179. panta piektā daļa).  

Aprēķināšanas kārtība ir noteikta Ministru kabineta 2013. gada 15. janvāra noteikumos Nr. 37 “Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam”, ņemot vērā valstī noteikto minimālo darba algu un bērna vecumu.

2024. gadā minimālās algas apmērs ir sasniedzis 700 eiro. Tas nozīmē, ka mainās arī minimālais uzturlīdzekļu apmērs. Ņemot vērā bērna vecumu, tas ir šāds:

  • katram bērnam no viņa piedzimšanas līdz septiņu gadu vecuma sasniegšanai – 25% apmērā no Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas jeb 175 eiro mēnesī;
  • katram bērnam no septiņu gadu vecuma sasniegšanas līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai – 30% apmērā no Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas jeb 210 eiro mēnesī.

Vecāku vienošanās par uzturlīdzekļu piedziņas apmēru neliedz celt prasību par uzturlīdzekļu apmēra palielināšanu, mainoties apstākļiem, kas ietekmē maksājuma apmēru (Civillikuma 177., 179 pants).

Tātad, ja bērnu uzturēšanai ir nepieciešams lielāks uzturlīdzekļu apmērs, tad jums ir tiesības iesniegt prasību tiesā par uzturlīdzekļu apmēra palielināšanu. Prasībā ir nepieciešams pamatot, kāpēc ir vajadzīga lielāka uzturlīdzekļu summa, kā arī ir jāpievieno pierādījumi, kas apliecina, ka ar līdzšinējo uzturlīdzekļu summu nepietiek. Pierādījumi var būt maksājuma čeki, maksājuma uzdevumi par izdevumiem, kas tiek izmantoti bērna uzturēšanai.  

Tiesa, izvērtējot iesniegto prasību, lūgs iesniegt paskaidrojumus atbildētājam (vecākam, kurš maksā uzturlīdzekļus) par iespēju palielināt uzturlīdzekļu summu un, izvērtējot abu pušu paskaidrojumus un pierādījumus, pieņems lēmumu par uzturlīdzekļu summas palielināšanu vai atteikumu to palielināt.

Par saskarsmes tiesībām jāpiebilst, ka gan vecākam, gan bērnam saglabājas saskarsmes tiesības neatkarīgi no tā, vai tiek maksāti uzturlīdzekļi. Vecāku savstarpējie konflikti ir jārisina, pēc iespējas mazāk ietekmējot bērna tiesības un intereses. Atbilstoši Civillikuma 181. panta pirmajai un otrajai daļai bērnam ir tiesības uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar jebkuru no vecākiem (saskarsmes tiesība). Tāpat katram no vecākiem ir pienākums un tiesības uzturēt personiskas attiecības un tiešus kontaktus ar bērnu. Šis noteikums piemērojams arī tad, ja bērns ir šķirts no ģimenes vai nedzīvo kopā ar vienu no vecākiem vai abiem vecākiem.

Tiesas spriedums, kas ir stājies likumīgā spēkā, dod personai tiesības uz saskarsmi ar bērnu spriedumā noteiktajā kārtībā. Iespējams, bērnam var radīt drošāku saskarsmes vidi, piemēram, saskarsmi īstenojot bērna dzīvesvietā vai kopā ar saskarsmes personu.

Minētā jautājuma kontekstā personai ir tiesības vērsties tiesā ar prasību, lai tiktu mainīta saskarsmes tiesības izmantošanas kārtība. Saskaņā ar Civilprocesa likuma 244.2 panta otro daļu prasību lietās, kas izriet no saskarsmes tiesībām, var celt Civillikuma 181. panta norādītās personas, kā arī prokurors vai bāriņtiesa.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas