E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31268
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1
1
1

Rīcībspējas ierobežošana un aizgādnības nodibināšana personai izlaidīgas vai izšķērdīgas dzīves dēļ

J
jautā:
16. decembrī, 2023
Līva

Labdien! Vai ir iespējams iegūt aizgādnību tikai pār vīra finanšu jautājumiem sakarā ar azartspēļu atkarību un nekontrolētu “ātro” kredītu ņemšanu azartspēlēm? Citādi viņš ir rīcībspējīgs, taču atkarību dēļ nespēj sevi kontrolēt. Meklējam iespēju, kas liegtu viņam pieprasīt šāda veida kredītus.

A
atbild:
27. decembrī, 2023

Civillikuma 365. pants paredz, ka personām, kuras, izlaidīgi vai izšķērdīgi dzīvojot, kā arī alkohola vai citu apreibinošo vielu pārmērīgas lietošanas dēļ draud novest sevi vai savu ģimeni trūkumā vai nabadzībā, tiesa nosaka rīcībspējas ierobežojumu un nodibina aizgādnību likumā noteiktajā kārtībā.

Saskaņā ar Civillikuma 366. pantu, nosakot rīcībspējas ierobežojumu un nodibinot aizgādnību, tiesa personai atņem rīcību un pārvaldību pār viņas mantu tādā apjomā, kāds nepieciešams šīs personas mantas pārvaldībai un ar ģimenes uzturēšanu saistīto izdevumu segšanai. Tiesa, ierobežojot rīcībspēju un nodibinot aizgādnību, vispirms nosaka, vai aizgādnis ar aizgādnībā esošo rīkojas kopā, pēc tam –, vai aizgādnis rīkojas patstāvīgi –, un uzdod attiecīgajai bāriņtiesai iecelt vienu vai vairākus aizgādņus.

Tiesa neatņem personai rīcībspēju, bet to ierobežo nepieciešamajā apjomā.

Vairāk par rīcībspējas ierobežošanu varat izlasīt LV portālā publicētajā e-konsultācijā “Kā rīkoties, ja persona draud novest sevi nabadzībā”.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 250 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas