E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31241
Lasīšanai: 4 minūtes
4
4

Transportlīdzekļa vadītājam, kurš sodīts par transportlīdzekļa vadīšanu alkohola, narkotisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē vai reibumā jāpierāda vismaz viens gads stabilas remisijas

J
jautā:
13. decembrī, 2023
Lauris

Sveiki! Šodien es patiešām neizpratu likumdošanu. Es neizmantoju transportlīdzekli četrus gadus, kā arī šajā laikposmā man bija beigusies kārtējā medicīniskā izziņa B kategorijai. Pie narkologa radās saasinājumi. 2012. gadā zaudēju tiesības, bet 2016./17. gadā tās atguvu. Tagad, 2023. gadā, man vajag atjaunot medicīnisko izziņu, bet narkologs apgalvo, ka pēc likuma (ja nemaldos, tas ir nesen ieviests) man izziņu nevar izsniegt uz desmit gadiem. Vienu gadu man katru mēnesi jāatrādās, gada beigās ir nepieciešamas asins analīzes, lai medicīnisko izziņu pagarinātu uz desmit gadiem. Es alkoholu nelietoju jau trīs gadus. Es nesaprotu, kādēļ nevaru nodot asins analīzes, jo vairāk nekā gadu nelietoju alkoholu. Narkologs atbildēja, ka likums to neparedz. Kādēļ man vēl arvien jāatbild par 2012. gadu, ko es jau sen esmu nolīdzinājis? Man tika teikts, ka esmu izdarījis visu, ko likums prasa, taču paiet gadi un man vēlreiz jāatbild, par ko jau sen esmu atbildējis. Esmu mierīgs cilvēks, bet tas mani ļoti sadusmoja. Cik taisnīgi tas ir?

A
atbild:
12. janvārī, 2024
Signe Laizāne
LV portāls

Ministru kabineta noteikumos Nr. 940 “Noteikumi par veselības pārbaudēm transportlīdzekļu vadītājiem un personām, kuras vēlas iegūt transportlīdzekļu vadītāju kvalifikāciju, kā arī par pirmstermiņa veselības pārbaudes izdevumu segšanas kārtību” noteikts: “Transportlīdzekļa vadītājam, kurš sodīts par transportlīdzekļa vadīšanu alkohola, narkotisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē vai reibumā, veic pārbaudi pie narkologa, lai izvērtētu nepieciešamību nodrošināt narkoloģisko ārstēšanu. Ja narkologs transportlīdzekļa vadītājam konstatē kādu šo noteikumu 1. pielikuma III nodaļā minēto medicīnisko pretindikāciju transportlīdzekļa vadīšanai, transportlīdzekļa vadīšanas tiesības var atgūt tikai pēc ārstēšanās, objektīvi pierādot vismaz vienu gadu stabilu remisiju, ko apliecina ārstējošā narkologa atzinums. Atzinumu persona iesniedz specializētajā medicīniskajā komisijā.”

MK noteikumu 1. pielikuma III nodaļā noteikts: “Alkohola, narkotisko vai psihotropo vielu (izņemot tabaku) pārmērīga, kaitējoša lietošana vai atkarība.

  • Narkotisko vai psihotropo vielu pārmērīga, kaitējoša lietošana.

Piezīme.

Transportlīdzekli atļauts vadīt tikai pēc objektīvi pierādīta viena gada atturības perioda, ja ir veikta pārbaude pie narkologa un citas speciālās medicīniskās pārbaudes.

  • Narkotisko vai psihotropo vielu atkarība.

Piezīme.

Transportlīdzekli atļauts vadīt tikai pēc ārstēšanās un objektīvi pierādīta viena gada atturības perioda, ja ir veikta pārbaude pie narkologa un citas speciālās medicīniskās pārbaudes.

  • Alkohola atkarība vai pārmērīga, kaitējoša lietošana.

Piezīme.

Transportlīdzekli atļauts vadīt tikai pēc ārstēšanās un objektīvi pierādīta viena gada atturības perioda.”

Jums jāsaprot, ka narkologs nevar zināt, ja jūs jau trīs gadus nelietojat alkoholu. Alkohola koncentrācijas samazināšanās asinīs visiem cilvēkiem notiek aptuveni vienādā ātrumā, proti, 0,12–0,15 promiles stundā. Vienreizējas asinsanalīzes nekādā veidā nespēj pierādīt jūsu ilgtermiņa atturību. Šajā gadījumā narkologs ir konstatējis vai viņam ir aizdomas par kādu no MK noteikumu 1. pielikuma III nodaļā noteiktajiem punktiem, un tā ir jūsu atbildība – pierādīt narkologam, ka pārmērīgi nelietojat likumā noteiktās kaitīgās vielas, pirms saņemta atļauja piedalīties ceļu satiksmē, neapdraudot savu vai citu drošību.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas