E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31187
Lasīšanai: 3 minūtes

Veselības datu nodošana

J
jautā:
09. decembrī, 2023
Made

Labdien! Man ir jautājums par sociālā rehabilitētāja darbu. Ja es šim darbiniekam sūtu ziņas, vai viņš drīkst no darba telefona tās pārfotografēt savējā un sūtīt manam dzīvesbiedram uz WhatsApp? Vai tas nav pārkāpums un drīkst palikt nesodīts? Kur man vērsties ar iesniegumu? Es uzskatu, ka tas ir pārkāpums. Protams, saņēmu no darbinieka rakstisku atvainošanos. Bet kur ir garantija, ka arī ar citiem cilvēkiem viņa tā nerīkojas? Ko jūs man ieteiktu darīt? Jau iepriekš pateicos par atbildi!

A
atbild:
28. decembrī, 2023

Ja jums tiek sniegts veselības aprūpes pakalpojums Pacientu tiesību likuma 1. panta izpratnē, tad minētajam personālam ir saistošs Pacientu tiesību likums, Ārstniecības likums un Vispārīgā datu aizsardzības regula 2016/679.

Pacientu tiesību likuma 10. pants noteic, ka:

  • informācija, kas attiecas uz identificētu vai identificējamu pacientu, ir aizsargājama saskaņā ar fizisko personu datu aizsardzību regulējošiem normatīvajiem aktiem;
  • informāciju par pacientu drīkst izpaust tikai ar viņa rakstveida piekrišanu vai gadījumos, kas noteikti šajā likumā.

Vispārīgās datu aizsardzības regulas 2016/679 9. pantā noteikti īpašu kategoriju personas datu apstrādes priekšnosacījumi, t. i., tādu personas datu, kas atklāj rases vai etnisko piederību, politiskos uzskatus, reliģisko vai filozofisko pārliecību vai dalību arodbiedrībās, ģenētisko datu, biometrisko datu, lai veiktu fiziskās personas unikālu identifikāciju, veselības datu vai datu par fiziskās personas dzimumdzīvi vai seksuālo orientāciju apstrāde ir likumīga, ja piemērojams kāds no šiem pamatojumiem:

  • datu subjekts ir devis nepārprotamu piekrišanu šo personas datu apstrādei vienam vai vairākiem konkrētiem nolūkiem, izņemot, ja Savienības vai dalībvalsts tiesību akti paredz, ka 1. punktā minēto aizliegumu datu subjekts nevar atcelt.

Jūsu veselības stāvokļa datu (foto fiksācijas materiālu) nodošana trešajām personām (kuras nav iesaistītas ārstēšanā) būtu tiesīga tikai tad, ja jūs būtu devusi atļauju šādu darbību veikšanai. Medicīnas darbinieks, kurš ir veicis prettiesisku datu nodošanu trešajām personām, ir pārkāpis jūsu tiesības uz privātās dzīves neaizskaramību, un minētās darbības nav attiecināmas uz ārstēšanos vai jebkādām darbībām, kas ar šo procesu būtu saistītas.

Jautājumā ir minēts fakts, ka darbinieks ir atzinis savu vainu konkrētajās darbībās, sniedzot rakstveida atvainošanos.

Ja jūs uzskatāt, ka ar minētajām darbībām nav panākts jūsu tiesību aizskāruma noregulējums, jums ir tiesības vērsties Veselības inspekcijā (veselības aprūpes profesionālās un darbspējas ekspertīzes kvalitātes pārbaudes veikšanai) ar iesniegumu par minēto faktu. Iesniegumam jāpievieno visi pierādījumi par konkrēto faktu.

Jums ir jāvēršas arī pie ārstniecības darbinieka, kurš veica nesankcionēto foto fiksāciju, ar prasību iegūtos fotoattēlus dzēst.

Par minēto faktu jums ir tiesības vērsties Datu valsts inspekcijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas