E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31024
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1
1
1

Uzturlīdzekļu piedziņa, ja māte dzīvo ārvalstīs

J
jautā:
18. novembrī, 2023
Ineta

Labdien! Ar vīru izšķīrāmies 2017. gada jūlijā, parakstot vienošanos pie notāra, kurā ir atrunāts, ka viņš brīvprātīgi maksās uzturlīdzekļus. Kopš tā brīža bijušais vīrs izlaida 12 maksājumus. Šobrīd viņš katru mēnesi maksā minimālo uzturlīdzekļu summu, taču parādu neatmaksā. Viņš dzīvo Latvijā, es – ārvalstīs (ES). Tiešs kontakts ar bērnu bijušajam vīram bija 2016. gada novembrī, nākamais – tikai šī gada jūnijā. Kā var piedzīt parādu, atrodoties ārzemēs? Kā tiek skaitīts parāds – saskaņā ar minimālo uzturlīdzekļu apmēru, kāds patlaban noteikts ar likumu, vai ar periodu, kad netika veikti maksājumi? Jau iepriekš pateicos!

A
atbild:
21. decembrī, 2023

Ja vienošanās par uzturlīdzekļiem tika sagatavota notariālā akta formā, tad saskaņā ar Notariāta likuma 107.1 pantu ir nododama piespiedu izpildei zvērinātam tiesu izpildītājam Latvijā. Ja personai ir drošs elektroniskais paraksts, tad to ir iespējams izdarīt attālināti, izmantojot elektronisko saziņu ar notāru.

Saskaņā ar Notariāta likuma 107.7 pantu, kad iesniedzējs vēršas pie zvērināta notāra ar iesniegumu par izpildu akta sagatavošanu, zvērināts notārs to sagatavo triju darba dienu laikā.

Saņemot izpildu aktu, jāvēršas pie tiesu izpildītāja, kurš piespiedu kārtā piedzīs parādu un nodrošinās, ka vecāks turpinās maksāt uzturlīdzekļus.

Ja vienošanās tika sagatavota privātā kārtā, tad, lai piedzītu uzturlīdzekļus, ir jāvēršas tiesā. Ja viens no vecākiem dzīvo citā ES valstī, kas ir ratificējusi Hāgas 2007. gada 23. novembra Konvenciju par uzturlīdzekļu bērniem un cita veida ģimenes uzturēšanas līdzekļu pārrobežu piedziņu, prasītājs var izvēlēties, kurā valstī iesniegt prasību par uzturlīdzekļu parāda piedziņu – savā mītnes valstī vai Latvijā (pēc bērna tēva atrašanās vietas).

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas