E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30932
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
2
1
2

Maldība jāpierāda tam, kas uz to atsaucas

J
jautā:
08. novembrī, 2023
Inga

Pārdevējs pārdod un pircējs pērk īpašumu ar norunu uz pieciem gadiem. Pirkšanas dienā tiek sagatavots un parakstīts vienošanās līgums par atpakaļpirkumu. Pircējs un advokāts ir radinieki. Advokāts sagatavo pirkuma līgumu, bet tajā nav norādīts termiņš, lai arī sarunā tika teikts, ka īpašumu pārdodu ar vienošanos par atpakaļpirkumu (abpusēji parakstīts). Pārdodot īpašumu, nepievērsu tam uzmanību, jo bija sastādīta vienošanās par atpakaļpirkumu, kurā bija norādīti pieci gadi. Sekas visam tagad ir tādas, ka man kā atpakaļpircējam jālīgst advokāts, lai lieta tiktu atrisināta. Vai advokāts (pircēja radinieks) drīkst uzrakstīt nekorektu līgumu un maldināt pircēju?

A
atbild:
16. novembrī, 2023
Pauls Vasks
jurists

Atpakaļpirkuma līgums ir tāds darījuma veids, kas Civillikumā regulēts pirkuma blakuslīguma sadaļā. Ar šo līgumu pircējs uzņemas savu pirkto lietu pārdot atpakaļ pārdevējam pēc viņa pieprasījuma (skatīt Civillikuma 2054. pantu). 2055. pantā precizēts: ja atpakaļpirkuma tiesība aprobežota ar zināmu termiņu, tad, tam notekot, šī tiesība izbeidzas. Pretējā gadījumā tā nekad nenoilgst.

No jūsu aprakstītās situācija noprotams, ka pirkuma līgumā ir atruna par atpakaļpirkuma tiesības pastāvēšanu, tomēr nav norādīts konkrēts atpakaļpirkuma izlietošanas termiņš. Papildus pirkuma līgumam puses ir noslēgušas atsevišķu vienošanos, kurā ir noteikts, ka atpakaļpirkuma tiesība ir izlietojama piecu gadu laikā. Tādējādi secināms, ka jūsu atpakaļpirkuma tiesība ir aprobežota un izlietojama piecu gadu termiņā, kā norādīts šajā vienošanās tekstā, un ir saistoša abām pusēm.

No jūsu apraksta nevar gūt pārliecību, ka pretējā puse būtu jūs kādā veidā maldinājusi par atpakaļpirkuma tiesības pastāvēšanu vai termiņu, ar kuru šī tiesība ir aprobežota. Proti, noprotams, ka puses bija vienojušās par pirkuma darījumu ar atpakaļpirkuma tiesību uz pieciem gadiem un jūsu aprakstītie dokumenti (pirkuma līgums, vienošanās), tos tulkojot kopsakarā, ietver šo jūsu panākto vienošanos.  

Ja tomēr uzskatāt, ka pretējā puse jūs jebkādā veidā ir maldinājusi, tad jautājumu var izskatīt maldības kontekstā. Tā kā noprotams, ka plānojat vērsties pēc juridiskās palīdzības, jurists jūs var konsultēt par Civillikuma 1441.–1458. pantā aprakstītās maldības ietekmi uz šī darījuma spēku. Tomēr jāvērš jūsu uzmanība uz to, ka ne katra maldība ir tāda, kas atņem darījuma spēku. No apraksta var konstatēt, ka pretējā puse sagatavojusi dokumentus, bet jūs neesat “pievērsusi uzmanību” attiecīgajiem līguma nosacījumiem. Civillikuma 1442. pants paredz, ka faktiska maldība darbības izdarītājam nekaitē, ja vien tā nav notikusi viņa paša neuzmanības dēļ. Juridiskajā literatūrā norādīts: “maldība nekaitē” nozīmē, ka maldības dēļ nav jācieš tam, kas maldījies. Vienlaikus norādīts, ka iespēja bieži atsaukties uz maldību varētu sagraut civiltiesisko attiecību stabilitāti. Atsaukšanās uz maldību var dot rezultātu tikai tad, ja tā notikusi darījuma dalībnieka dēļ. Maldība ir jāpierāda tam, kas uz to atsaucas. Tas ir grūts uzdevums, jo runa ir par faktiem, ko darījuma dalībnieks nevarēja zināt, un notikumiem, ko nevarēja paredzēt (Latvijas Republikas Civillikuma komentāri: Ceturtā daļa. Saistību tiesības. Autoru kolektīvs prof. K. Torgāna vispārīgā zinātniskā redakcijā. – R.: Mans īpašums, 2000, 46. lpp.). Tādējādi maldības pierādīšanai, visticamāk, nebūs pietiekams arguments tas, ka, parakstot līgumu, darījuma dalībnieks neizlasīja līguma nosacījumus vai nepievērsa tiem uzmanību.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas