E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30708
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Interneta pakalpojumu sniegšana

J
jautā:
13. oktobrī, 2023
Edgars

Sveicināti! Es dzīvoju ciemā ar ierobežotu piekļuvi ātrgaitas interneta sakaru tīkliem. Pirms kāda laika sev ar satelītu starpniecību ierīkoju interneta pieslēgumu ar datu pārraidi, kas ir nesalīdzināmi ātrāks un ar krietni īsāku datu pārraides aizkavi, salīdzinot ar iepriekš manā ciemā pieejamajām pieslēguma iespējām. Laika gaitā ar mērķi panākt ātrgaitas interneta pieejamību kaimiņiem, kā arī lai sasniegtu lietderīgāku aprīkojuma izmantošanu, apspriedu mana pieslēguma koplietošanas iespējas. Kaimiņiem, izrādot interesi par mana pieslēguma koplietošanu, radās šādi jautājumi:

  • Ja pakalpojuma līgums neierobežo koplietošanas iespējas ar trešajām personām, vai es drīkstu to darīt saskaņā ar likumu un normatīvajiem aktiem?
  • Vai ir atļauts starp savu un kaimiņu privātmājām izveidot bezvadu sakaru lokālo tīklu (WLAN)?
  • Vai ir atļauts starp savu un kaimiņu privātmājām izveidot lokālo tīklu (LAN) ar vadu starpniecību?
  • Vai ir atļauts organizēt koplietošanas sakaru tīklus (vadu vai bezvadu) publisku pasākumu norises laikā un/vai trešo personu privāto pasākumu norises laikā? Ja ne, vai minētais aizliegums attiecas arī uz tādām situācijām, kā, piemēram, viedtālrunī iestatīta piekļuves mezgla (hotspot) koplietošanu ar trešajām personām?
  • Ja iepriekš minētā rīcība nav atļauta, kāds sods ir paredzēts par neatļautu lokāla tīkla izveidi?
A
atbild:
30. oktobrī, 2023

Jautājumā aprakstīto situāciju reglamentē Elektronisko sakaru likums.

Saskaņā ar minētā likuma 1. pantu:

12) elektronisko sakaru komersants – komersants, kuram ir tiesības nodrošināt elektronisko sakaru tīklu un sniegt elektronisko sakaru pakalpojumu;

14) elektronisko sakaru pakalpojumu sniedzējs – elektronisko sakaru komersants, kas sniedz publiski pieejamus elektronisko sakaru pakalpojumus, izmantojot publisko elektronisko sakaru tīklu;

15) elektronisko sakaru pakalpojums – pakalpojums, kuru parasti nodrošina par atlīdzību un pārraida elektronisko sakaru tīklā (izņemot pakalpojumu, kurš nodrošina saturu vai tāda satura redakcionālu pārvaldību, kas tiek pārraidīts, izmantojot elektronisko sakaru tīklus un pakalpojumus) un kurš aptver šādus pakalpojumu veidus:

  • interneta piekļuves pakalpojumu;

20) elektronisko sakaru tīkls – inženiertīkls, kurā lieto signālu pārraides sistēmas, komutācijas vai maršrutēšanas iekārtas, tai skaitā tīkla elementus, kas ir tīkla sastāvdaļa, bet netiek izmantoti, un citas iekārtas, kas neatkarīgi no pārraidītās informācijas veida ļauj pārraidīt vai uztvert signālus, izmantojot kabeļus un vadus, radioviļņus, optiskos vai citus elektromagnētiskos līdzekļus;

47) privātais elektronisko sakaru tīkls – elektronisko sakaru tīkls, kas nav paredzēts komercdarbībai elektronisko sakaru nozarē.

Likuma 26. pants nosaka:

(1) Fiziskajai personai, juridiskajai personai vai šādu personu apvienībai ir tiesības izveidot un lietot privāto elektronisko sakaru tīklu.

(2) Elektronisko sakaru pakalpojumu sniegšana, izmantojot privāto elektronisko sakaru tīklu, ir aizliegta.

(3) Privātā elektronisko sakaru tīkla īpašniekam ir tiesības pieslēgt privāto elektronisko sakaru tīklu publiskajam elektronisko sakaru tīklam.

(4) Ja privātais elektronisko sakaru tīkls ir pieslēgts publiskajam elektronisko sakaru tīklam, tad privātā elektronisko sakaru tīkla īpašniekam ir pienākums nodrošināt elektronisko sakaru tīklu savietojamību.

Administratīvā atbildība, ņemot vērā pārkāpuma veidu, ir noteikta likuma XVII nodaļā “Administratīvie pārkāpumi elektronisko sakaru jomā un kompetence administratīvā pārkāpuma procesā”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas