E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3060
Lasīšanai: 2 minūtes

Kopīpašniekiem jāvienojas vai jāvēršas tiesā par kopīpašuma dalīšanu

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. oktobrī, 2013
Elita Ezerniece

Labdien! Man pieder 1/4 domājamā daļa no dzīvokļa (t.i. viena atsevišķa istaba un daļa koplietošanas telpas) un es savu daļu vēlos izīrēt. Kā rīkoties, ja kopīpašnieks tam nepiekrīt, bet es ciešu zaudējumus, jo tur nedzīvoju, bet komunālie maksājumi tāpat jāveic? Jau iepriekš pateicos!

A
atbild:
24. oktobrī, 2013
Solvita Cīrule
juriste

Ja kopīpašnieki nevar vienoties par to rīcībā esošo īpašuma daļu lietošanas kārtību, Civillikums paredz iespēju vērsties tiesā par kopīpašuma dalīšanu.

1074. pants. Nevienu kopīpašnieku nevar piespiest palikt kopīpašumā, ja vien tā nodibināšanas noteikumi nerunā tam pretim; turpretim katrs kopīpašnieks var katrā laikā prasīt dalīšanu.

1075. pants. Ja 1074.pantā norādītā dalīšanas gadījumā kopīpašnieki nevar vienoties par tās veidu, tad tiesa, raugoties pēc dalāmā priekšmeta īpašībām un lietas apstākļiem, vai nu piespriež katram no kopīpašniekiem reālas daļas, uzliekot, kad vajadzīgs, viena daļai zināmus servitūtus par labu otra daļai, vai atdod visu lietu vienam kopīpašniekam ar pienākumu samaksāt pārējiem viņu daļas naudā, vai noteic lietu pārdot, izdalot ieņemto naudu kopīpašnieku starpā, vai arī izšķir jautājumu ar lozi, it īpaši tad, kad jāizšķir, kam no kopīpašniekiem paturēt sev pašu lietu un kas no viņiem apmierināms ar naudu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas