E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30577
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Piedziņas vēršana uz mantotu nekustamo īpašumu

J
jautā:
01. oktobrī, 2023
Liene

Labdien! LV portāla rakstā “Par piedziņas vēršanu uz zemesgrāmatā neierakstītu īpašumu” tiek skaidrots, kā rīkoties, ja parādnieka nekustamais īpašums nav ierakstīts zemesgrāmatā (ZG). Manā gadījumā parādnieks, saņemot mantojumā nekustamo īpašumu, neieraksta savas īpašuma tiesības ZG (neierodas pie notāra, lai saņemtu nostiprinājuma lūgumu ZG). Kā konkrētajā situācijā lūgt tiesu uzlikt liegumu rīkoties ar īpašumu? Kā tiesa pārliecināsies, ka parādnieks ir īpašuma īpašnieks? Kā es varu lūgt tiesu izpildītāju aprakstīt svešu nekustamo īpašumu, ja nav tiesas lēmuma par prasības nodrošinājumu? Arī Civilprocesa likuma 603. pantā norādīts, ka nekustamo īpašumu tiesu izpildītājs apraksta pēc piedzinēja lūguma. Savukārt es tikai sniegšu prasību tiesā un vēlos nodrošināt prasību. Jau iepriekš pateicos par atbildi. 

A
atbild:
03. oktobrī, 2023

Saskaņā ar tiesu un zvērinātu tiesu izpildītāju praksi tas, ka mantinieks ir pieņēmis mantojumu, bet nav iereģistrējis savas īpašumtiesības uz mantoto īpašumu zemesgrāmatā, nav šķērslis, piedziņas vēršanai uz šo īpašumu.

Prasības nodrošināšana ir procesuāls aizsardzības līdzeklis, kuru nosaka tiesa vai tiesnesis pēc prasītāja motivēta pieteikuma, ja ir pamats uzskatīt, ka tiesas sprieduma izpilde lietā varētu kļūt apgrūtināta vai neiespējama.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas