E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30554
Lasīšanai: 2 minūtes
3
3

Uztura līguma noslēgšana starp laulātajiem

J
jautā:
22. septembrī, 2023
Elita

Vai likums atļauj slēgt uztura līgumu ar otru laulāto, ar kuru kopā nodzīvoti 43 gadi, ja vienam no laulātajiem pieder laulības laikā mantots īpašums, kurā abi dzīvo, un šis laulātais vēlas īpašumu nodot otram laulātajam apmaiņā pret aprūpi līdz mūža galam? Laulātajiem ir bērni (mantinieki), kuri nevēlas vai nevar slēgt uztura līgumu ar vienu no vecākiem, bet mantojumu (konkrēto īpašumu) viņi vēlas. Katrs no bērniem jau ir saņēmis no vecākiem dāvinājumā citu nekustamo īpašumu – apbūves zemi.

A
atbild:
27. septembrī, 2023

Civillikums nenosaka ierobežojumus uztura līguma slēgšanai starp laulātajiem, tāpēc laulātie var noslēgt uztura līgumu.

Tomēr jāņem vērā, ka noslēgtais līgums ir arī atbilstoši jāpilda, jo uztura līgumu pamatotos gadījumos ir iespējams apstrīdēt, piemēram, ja uztura devējs nepilda līguma noteikumus (skat. Civillikuma 2103.–2106. pantu).

Trešās puses (radinieki, bērni) var apstrīdēt uztura līgumu tikai tādā gadījumā, ja var pierādīt, piemēram, ka uztura ņēmējs nav bijis pieskaitāms.

Uztura ņēmēja mantinieki ar uztura līgumu nodoto īpašumu nemantos, jo tam jau būs mainījies īpašnieks (tagad – uztura devējs), tāpat arī no uztura līguma nevarēs izprasīt neatņemamo daļu.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas