E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30537
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Pirmsskola

Kas nepieciešams privātās pirmsskolas izglītības iestādes atvēršanai

J
jautā:
21. septembrī, 2023
Lauma

Labdien! Vēlos atvērt privāto pirmsskolas izglītības iestādi. Es saprotu, ka man ir jāreģistrē jauna izglītības iestāde, jālicencē izglītības programma, jābūt atzinumam no VUGD un Veselības inspekcijas, PVD. Vai man šī pirmsskola ir jāreģistrē arī kā SIA? Un pēc kā es varu noteikt maksimālo bērnu skaitu? Pēc pieaugušo skaita vai pēc mājas platības? Kādi dokumenti man vēl būtu jānokārto? Paldies!

A
atbild:
09. oktobrī, 2023
Sarmis Mikuda
LV portāls

Izglītības likuma 23. panta trešajā daļā noteikts, ka privātās izglītības iestādes dibina, reorganizē un likvidē juridiskās un fiziskās personas. Tā kā arī pirmsskolas izglītības pakalpojumu sniegšana privātajā izglītības iestādē ir uzņēmējdarbība, jūs varat izvēlēties tās veikšanai atbilstošāko uzņēmējdarbības formu, kas nav vienīgi sabiedrība ar ierobežotu atbildību (SIA).

Jebkurai izglītības iestādei, t.sk. pirmsskolas izglītības iestādei, ir jābūt reģistrētai Izglītības iestāžu reģistrā. Reģistrācijas kārtība un reģistrācijai nepieciešamie dokumenti noteikti minētā likuma 24. pantā:

(1) Ikviena izglītības iestāde mēneša laikā no tās dibināšanas dienas iesniedz iesniegumu par izglītības iestādes reģistrāciju Izglītības iestāžu reģistrā.

(2) Izglītības iestāžu reģistrā iekļaujamas šādas ziņas:

1) izglītības iestādes nosaukums, tās juridiskā adrese, izglītības programmas īstenošanas vietas adrese;

2) izglītības iestādes dibinātājs, izglītības iestādes juridiskais statuss;

3) datums, kad pieņemts lēmums par izglītības iestādes dibināšanu vai izglītojošās darbības uzsākšanu, izglītības pakāpe un izglītības veids, kurā tiek īstenota izglītības programma;

4) izglītības iestādes vadītājs;

5) izglītības iestādes telpu platība, tehniskais aprīkojums, to atbilstība būvniecības, drošības, higiēnas prasībām;

6) izglītības iestādes finansējuma avoti un kārtība;

7) izglītības iestādes reģistrācijas datums;

8) ziņas par izglītības iestādes reorganizāciju, darbības izbeigšanu (likvidāciju), izslēgšanu no Izglītības iestāžu reģistra;

9) izglītības iestādes darbību reglamentējošā normatīvā akta (nolikuma) apstiprināšanas datums;

10) citas ziņas, ja to tieši paredz likums.

(3) Izglītības iestādes reģistrāciju nodrošina iestādes dibinātājs. Iesniegumu par izglītības iestādes reģistrāciju iesniedz dibinātāja pilnvarota persona. Iesniegumam par izglītības iestādes reģistrāciju pievienojams izglītības iestādes dibinātāja apstiprināts izglītības iestādes darbības nolikums un dokumenti, kas apliecina Izglītības iestāžu reģistrā norādāmo informāciju.

Detalizētāki nosacījumi iekļauti Ministru kabineta noteikumu Nr. 681 “Izglītības iestāžu reģistrācijas kārtība” otrajā sadaļā “Izglītības iestādes reģistrācijai iesniedzamie dokumenti un to izskatīšanas kārtība”.

Izglītības iestāžu reģistru kārto pilnvarota Izglītības kvalitātes valsts dienesta (IKVD) atbildīgā amatpersona. Iesniegumu par izglītības iestādes reģistrāciju, pievienojot nepieciešamos dokumentus, iesniedz, kā arī saņemt konsultācijas var IKVD. Skat. šeit.

Ārējie normatīvie akti nenosaka bērnu skaitu pirmsskolas izglītības programmā vai pirmsskolas grupiņā. Saistošs ir Ministru kabineta noteikumos Nr.890 “Higiēnas prasības bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem un izglītības iestādēm, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmu” noteiktais regulējums. Proti, minēto noteikumu 19. punktā noteikta šāda minimālo telpu platību vienam bērnam (ja guļamtelpa apvienota ar grupas telpu, tad platību grupas telpā vienam bērnam aprēķina, atskaitot no telpas kopējās platības gultu aizņemto platību saliktā veidā):

19.1. jaunākam par trim gadiem – grupas telpa 2,5 m2, guļamtelpa 1,8 m2;

19.2. vecākam par trim gadiem – grupas telpa 3,0 m2, guļamtelpa 2,0 m2.

Iesaku jau laikus rūpīgi iepazīties ar šajos noteikumos iekļauto regulējumu un nodrošināt, lai pirmsskolas iestādes telpas un āra teritorija pilnībā atbilstu visām prasībām.

Jaukta vecuma bērnu grupām platību nosaka atbilstoši vecākajai bērnu grupai.

Komplektējot pedagogus, iesaku pievērst uzmanību viņu izglītības un profesionālās kvalifikācijas atbilstībai Ministru kabineta noteikumos Nr. 569 “Noteikumi par pedagogiem nepieciešamo izglītību un profesionālo kvalifikāciju un pedagogu profesionālās kompetences pilnveides kārtību” noteiktajam, jo īpaši 5. un 13. punkta normām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 263 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas