E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30493
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
8
1
8

Nekustamā īpašuma nodošana pirkuma darījumā

J
jautā:
17. septembrī, 2023
Anita

Kādi ir noteikumi, ja es, iepriekšējais dzīvokļa īpašnieks, atstāju dzīvokli (pārdodu) jaunam dzīvokļa īpašniekam? Vai ir jāizpilda kāda speciāla forma?

A
atbild:
19. septembrī, 2023
Pauls Vasks
jurists

Saskaņā ar Civillikuma 2002. pantu pirkums ir līgums, ar ko viena puse apsola otrai par norunātas naudas summas samaksu atdot zināmu lietu vai tiesību. Jebkura nekustamā īpašuma pirkuma līgums ir slēdzams rakstveidā, un tas ir reģistrējams zemesgrāmatā.

Praksē, slēdzot nekustamā īpašuma pirkuma darījumus, puses pirkuma līgumos mēdz vienoties par dažādu kārtību, kā un kad veicama nekustamā īpašuma nodošana pircējam; kā līdzēji sadalīs izmaksas u. tml. Tādējādi abām darījuma pusēm jāievēro nekustamā īpašuma pirkuma līgumā iekļautie nosacījumi.

Slēdzot dzīvokļa īpašuma pirkuma darījumu, ir jāņem vērā Dzīvokļa īpašuma likuma 10. panta pirmajā daļā iekļautie dzīvokļa īpašnieka pienākumi, tostarp: segt dzīvojamās mājas pārvaldīšanas izdevumus; norēķināties par saņemtajiem pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa īpašuma lietošanu (piemēram, apkure, aukstais ūdens, kanalizācija, sadzīves atkritumu izvešana); maksāt uz dzīvokļa īpašumu attiecinātos nodokļus. Turklāt panta trešā daļa paredz, ka dzīvokļa īpašuma atsavināšanas gadījumā darījuma dalībnieki nekavējoties rakstveidā paziņo dzīvojamās mājas pārvaldniekam par dzīvokļa īpašnieka maiņu.

Ņemot vērā iepriekšminēto, nekustamā īpašuma pirkuma darījuma pusēm jāsagatavo un jāsniedz mājas pārvaldniekam kopējs iesniegums, informējot par notikušo pirkuma darījumu. Turklāt, lai vēlāk nerastos domstarpības, darījuma pusēm ļoti ieteicams vienoties par to brīdi, kad no pircēja uz pārdevēju pāries pienākums veikt Dzīvokļa īpašuma likumā noteiktos maksājumus (par komunālajiem pakalpojumiem u. c.). No likuma viedokļa īpašuma pāreja un tātad arī maksāšanas pienākums jaunajam īpašniekam iestājas ar īpašuma tiesību reģistrēšanas brīdi zemesgrāmatā. Praksē darījuma puses bieži vien pirkuma līgumā vienojas, ka Dzīvokļa īpašuma likumā noteikto maksājumu pārejas brīdis ir nekustamā īpašuma faktiskais nodošanas brīdis pircējam. Lai fiksētu šo faktu, darījuma pusēm ieteicams, nododot īpašumu, to fiksēt ar brīvā formā rakstveidā sagatavotu īpašuma pieņemšanas–nodošanas aktu, kurā puses fiksē arī visus komunālo pakalpojumu skaitītāju rādījumus īpašuma nodošanas brīdī.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas