E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30088
Lasīšanai: 3 minūtes

Tiesības uz papildatvaļinājumu pēc BKA

J
jautā:
03. augustā, 2023
Madara

Labdien!
Atsaucoties uz sniegto viedokli par tiesībām uz papildatvaļinājumu saistībā ar novērtēšanu pēc ilgstošas attaisnotas prombūtnes (bērna kopšanas atvaļinājuma), lūdzu papildus sniegt viedokli, vai iestāde ir tiesīga atteikt papildatvaļinājuma piešķiršanu un novērtēšanas prēmijas izmaksu, to argumentējot ar faktu, ka novērtēšanas periods ir mazāks par sešiem mēnešiem un tā nav ikgadējā darbības novērtēšana, bet gan novērtēšana pēc ilgstošas attaisnotas prombūtnes, kas veikta saskaņā ar MK noteikumu Nr. 494 4.4. apakšpunktā noteikto!

A
atbild:
17. augustā, 2023
Valsts kanceleja
Eva Bērze, Komunikācijas departamenta konsultante

Par papildatvaļinājuma piešķiršanu

Nodarbinātajam, kuram veikta darba izpildes novērtēšana pēc ilgstošas attaisnotas prombūtnes, ir tiesības uz noteiktu skaitu papildatvaļinājuma dienu atbilstoši Ministru kabineta noteikumu “Noteikumi par valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku sociālajām garantijām” 103. punktā noteiktajam.

Saskaņā ar Darba likuma 149. panta sesto daļu pēc bērna kopšanas atvaļinājuma darbiniekam ir tiesības uz tādiem darba apstākļu un nodarbinātības noteikumu uzlabojumiem, uz kuriem viņam būtu tiesības, ja viņš nebūtu bijis atvaļinājumā. Darbinieka tiesību uz bērna kopšanas atvaļinājumu izmantošana nevar būt pamats darba līguma uzteikumam vai citādai darbinieka tiesību ierobežošanai.

Par prēmijas izmaksu

Nodarbinātajam nav tiesību uz prēmiju saskaņā ar ikgadējo darbības un tās rezultātu novērtējumu. Katram darba izpildes novērtēšanas gadījumam ir savi nosacījumi. Prēmiju reizi gadā var izmaksāt saskaņā ar ikgadējo darbības un tās rezultātu novērtējumu, taču prēmijas izmaksāšana nav paredzēta pēc ilgstošas attaisnotas prombūtnes vai citas darba izpildes novērtēšanas veikšanas.

Ministru kabineta noteikumu “Noteikumi par valsts tiešās pārvaldes iestādēs nodarbināto darba izpildes novērtēšanu” 4. punktā ir norādīti gadījumi, kuros nodarbinātajiem veic darba izpildes novērtēšanu. Atlīdzības likumā noteikts, ka darbiniekam saskaņā ar ikgadējo darbības un tās rezultātu novērtējumu reizi gadā var izmaksāt prēmiju, kuras apmērs nedrīkst pārsniegt 75 procentus no mēnešalgas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas