E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29881
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Satiksme
1
1

Kā nodrošināt piekļuvi īpašumam

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. jūlijā, 2023
Roberts

Labdien! 2022. gadā VAS “Latvijas autoceļi” uzsāka rekonstrukcijas darbus reģionālajam autoceļam, kura projekts tika apstiprināts 2016. vai 2017. gadā. Autoceļa malā atrodas mans nekustamais īpašums, kuram vienmēr varēju bez problēmām piekļūt, pateicoties lēzenajam ceļa nomales reljefam. Pēc reģionālā autoceļa rekonstrukcijas darbu uzsākšanas uzzināju, ka reģionālo autoceļu un manu nekustamo īpašumu atdalīs grāvis, kas šobrīd jau ir izrakts. Sazinoties ar “Latvijas autoceļiem”, saņēmu atbildi, ka uz manu nekustamo īpašumu nav bijusi reģistrēta nobrauktuve, līdz ar to jaunizveidotajā projektā nobrauktuve uz manu īpašumu nav iekļauta un, ja es vēloties uz savu īpašumu izveidot nobrauktuvi no reģionālā autoceļa, tad tas man ir jādara par saviem līdzekļiem. Tuvāko un vienīgo ceļu (kas ir divu nekustamo īpašumu kopīpašums (ja pareizi saprotu, savstarpējs servitūts)) no mana īpašuma atdala cits nekustamais īpašums, kura īpašnieks neļauj braukt pār viņam piederošo īpašumu, lai es piekļūtu savam īpašumam. Vai, ņemot vērā šo situāciju un zinot to, ka vienīgais veids, kā varu piekļūt savam īpašumam, ir izmantot reģionālo autoceļu, “Latvijas autoceļi” bija tiesīgi liegt piekļuvi pie mana īpašuma?

A
atbild:
14. jūlijā, 2023
Inese Helmane
LV portāls

Ministru kabineta noteikumi Nr. 505 “Noteikumi par pašvaldību, komersantu un māju ceļu pievienošanu valsts autoceļiem” nosaka kārtību, kādā pašvaldību, komersantu un māju ceļus pievieno valsts autoceļiem.

Noteikumu 13. punkts nosaka: ceļa pievienojumu valsts autoceļiem atļauts veidot, ja attiecīgais ceļa pievienojums atbilst detālplānojumam, satiksmes drošības prasībām un Latvijas nacionālajam standartam LVS 190–3:1999 “Ceļu vienlīmeņa mezgli” un LVS 190–3:1999/A1:2002 “Ceļu vienlīmeņa mezgli”, kā arī tehniski nav iespējams vai ekonomiski nav lietderīgi īstenot kādu no šādiem risinājumiem:

  • ceļa pievienojumu pievienot citam – zemākas šķiras valsts autoceļam, pašvaldības, komersanta vai māju ceļam, nodibinot servitūtu normatīvajos aktos noteiktā kārtībā;
  • ceļa pievienojumu pievienot esošam ceļa pievienojumam, kurš atbilst šo noteikumu prasībām.

Persona, kura vēlas izveidot ceļa pievienojumu valsts autoceļam, iesniedz attiecīgajā “Latvijas Valsts ceļu” rajona nodaļā iesniegumu (2. pielikums).

Iesniegumam pievieno ceļu projektēšanas jomā sertificēta būvinženiera sagatavotu attiecīgā ceļa pievienojuma izvērtējumu un tehniski ekonomisko pamatojumu. Izvērtējumā norāda ceļa pievienojuma radītās satiksmes režīma izmaiņas un satiksmes negadījuma risku pieaugumu, salīdzinot ar šo noteikumu 13. punktā minētajiem risinājumiem.

Lēmumu par ceļa pievienojuma izveidošanu uz valsts autoceļiem “Latvijas Valsts ceļi” pieņem 30 dienu laikā un izsniedz attiecīgu rakstisku atļauju un tehniskos noteikumus šo noteikumu 14. punktā minētajai personai vai sagatavo pamatotu atteikumu izveidot ceļa pievienojumu. Minēto lēmumu ceļa pievienojuma izveidošanā ieinteresētā persona var apstrīdēt Satiksmes ministrijā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

Ceļa pievienojuma būvprojektu izstrādā un attiecīgo ceļa pievieno­jumu izbūvē ceļa pievienojuma izveidošanā ieinteresētā persona par saviem līdzekļiem Būvniecības likumā noteiktajā kārtībā.

Iesaku jums ar visiem dokumentiem vērsties pie kvalificēta jurista vai zvērināta advokāta.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas