E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29872
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
2
2

Attaisnotajiem izdevumiem jauns regulējums ir dzīvības apdrošināšanas līgumiem no 2018. gada

J
jautā:
11. jūlijā, 2023
Agnis

Labdien! Man ir aktīva dzīvības apdrošināšanas polise ar uzkrājumu, par kuru saņemu nodokļu atvieglojumus. Polise ir aktīva no 2017. gada decembra, līguma termiņš ir 8 gadi (līdz 2025. gada decembrim). Izdomāju, ka polisi vēlos izbeigt ātrāk. Tagad polise ir aktīva jau 5+ gadus. Vai tas nozīmē, ka, pašreiz atceļot polisi, man nebūs jāatmaksā saņemtie atvieglojumi par iepriekšējiem gadiem, kaut arī polisi atceļu pirms termiņa?

A
atbild:
17. jūlijā, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likums “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” no 2018. gada 1. janvāra nosaka: attaisnotajos izdevumos var iekļaut dzīvības apdrošināšanas (ar līdzekļu uzkrāšanu) prēmijas tikai tad, ja dzīvības apdrošināšanas līguma darbības termiņš ir ne mazāk kā desmit gadu. Ja dzīvības apdrošināšanas līgumu (ar līdzekļu uzkrāšanu) lauž pirms termiņa, nesasniedzot desmit gadu darbības termiņu, samaksātie dzīvības apdrošināšanas (ar līdzekļu uzkrāšanu) prēmiju maksājumi nav ietverami attaisnotajos izdevumos par visiem minētā līguma darbības gadiem.

Šis regulējums neattiecas uz līgumiem, kuri noslēgti līdz 2017. gada 31. decembrim. Šo līgumu darbības termiņam jābūt ne mazākam par pieciem gadiem. Ja līgums noslēgts līdz 2017. gada 31. decembrim un ja maksājumi ietverti attaisnotajos izdevumos, tad, laužot dzīvības apdrošināšanas (ar uzkrājuma veidošanu) līgumu, ja kopš līguma sākuma ir pagājuši jau pieci gadi, nebūs jāatmaksā budžetā rezumējošā kārtībā aprēķinātā iedzīvotāju ienākuma nodokļa pārmaksa.

Savukārt gadījumā, ja līgumā ir veikti grozījumi, uz šādiem līguma grozījumiem, sākot ar 2018. gada 1. janvāri, neattiecas likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” normas, kas bija spēkā līdz 2017. gada 31. decembrim.

Par nodokļa piemērošanu individuālā gadījumā, ja laužat apdrošināšanas līgumu, jānoskaidro Valsts ieņēmumu dienestā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 296 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas