E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29862
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Gūstot ienākumus no pedagoga privātprakses, jāreģistrējas kā nodokļu maksātājam

J
jautā:
09. jūlijā, 2023
Ivars

Labdien! Vēlos nodarboties ar fizikas, ķīmijas pasniegšanu mājās vai attālināti. Kas tas ir par nodarbošanās veidu? Kāds normatīvais akts regulē šādu darbību? Vai man šāda darbība ir jāreģistrē VID? Kādi nodokļi un cik man būs jāmaksā?

A
atbild:
25. jūlijā, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Nodokļus no gūtajiem ienākumiem nosaka nodokļu tiesību akti, pedagoga privātprakses darbību – izglītības jomas tiesību akti.

Ja gūst ienākumus no pakalpojumu sniegšanas, jāizvēlas uzņēmējdarbības veids, viens no tiem, reģistrējoties Valsts ieņēmumu dienestā kā saimnieciskās darbības veicējam/pašnodarbinātajam.  Informācija par izvēlēm, secīgām darbībām, kā to darīt, un nodokļu režīmiem izklāstīta VID tīmekļvietnē, sadaļās “Saimnieciskās darbības veicēji” un “Pirmie soļi topošajiem uzņēmējiem”.

Reģistrējoties VID par saimnieciskās darbības veicēju/pašnodarbināto, ir jāizvēlas kāds no nodokļu režīmiem:

  • vispārējais (jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN) – reizi par gadu, jāveic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) – reizi par ceturksni);
  • mikrouzņēmumu nodoklis (MUN) – jāmaksā reizi par ceturksni.

IIN ir progresīvās likmes (20%, 23% un 31%), IIN aprēķina gada ienākumam, iesniedzot gada ienākuma deklarāciju. VSAOI maksā reizi ceturksnī. Ja mēneša ienākums ir līdz 620 eiro (minimālā alga valstī), jāveic 10% iemaksas pensiju apdrošināšanai. Ja ienākums mēnesī sasniedz vai pārsniedz 620 eiro, jāveic iemaksas pēc pilnās likmes – 31,07% vismaz no 620 eiro. Var veikt iemaksas no visa katra mēneša ienākuma. Ja maksā tikai no 620 eiro, tad no pārsnieguma summas jāsamaksā 10% VSAOI.

Mikrouzņēmumu nodokļa (MUN) deklarācija jāiesniedz un nodoklis jāsamaksā reizi ceturksnī. MUN likme ir 25% gada apgrozījumam (ieņēmumiem) līdz 25 000 eiro. Ja gada apgrozījums ir lielāks, pārsnieguma summai nodoklis ir 40%. MUN likme pirmajā gadā, kad iegūst MUN maksātāja statusu:

  • ar 2. ceturksni apgrozījumam līdz 18 750 eiro – 25%, pārsnieguma daļai – 40%;
  • ar 3. ceturksni apgrozījumam līdz 12 500 eiro – 25%, pārsnieguma daļai – 40%;
  • ar 4. ceturksni apgrozījumam līdz 6250 eiro – 25%, pārsnieguma daļai – 40%.

Fiziskām personām – pašnodarbinātajiem, uz kuriem attiecas profesionālās darbības jomu reglamentējošie normatīvie akti, kuros noteiktas īpašas prasības attiecībā uz profesionālās darbības veicēja izglītību, profesionālo kvalifikāciju apliecinošiem dokumentiem vai profesionālās darbības nosaukuma lietošanu, – reģistrējoties VID nodokļu maksātāju statusā, ir jābūt tiesīgiem darboties konkrētajā profesijā kā saimnieciskās darbības veicējiem.

Tātad vienlīdz svarīgi zināt, kam un kad ir atļauta pedagoga privātprakse.

Pedagogs ir persona, kurai ir normatīvajos aktos noteiktā izglītība un profesionālā kvalifikācija un kura piedalās izglītības programmas īstenošanā izglītības iestādē vai sertificētā privātpraksē. Arī mājskolotāji vai privātskolotāji nodarbojas ar pedagoģisko darbību, tādēļ tiesiskai pedagoga darbībai viņiem ir jāsaņem pedagoga privātprakses uzsākšanas sertifikāts un jālicencē attiecīgā izglītības programma pašvaldībā, LV portālam e-konsultācijā “Pedagoga privātpraksei vajag sertifikātu un licenci” skaidrojusi Izglītības kvalitātes valsts dienesta (IKVD) vecākā eksperte Jana Veinberga.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 244 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas