E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29823
Lasīšanai: 2 minūtes

Atvaļinājumu grafiks vai darbinieka iesniegums ir pamats atvaļinājuma piešķiršanai

J
jautā:
03. jūlijā, 2023
Nadežda

Labdien! Vai ir obligāti jāraksta atvaļinājuma iesniegums? Piemēram: skaitot darba algu, es redzu grafikā, ka darbinieks bija atvaļinājumā, bet iesnieguma nav. Vai es varu saskaitīt algu, ņemot vērā informāciju no mēneša darba grafika, vai man jāpieprasa atvaļinājuma iesniegums no darbinieka?

A
atbild:
06. jūlijā, 2023
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darbinieka ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma piešķiršana atbilstoši Darba likuma 150. panta pirmajai daļai notiek katru gadu noteiktā laikā saskaņā ar darbinieka un darba devēja vienošanos vai atvaļinājumu grafiku, ko sastāda darba devējs pēc konsultēšanās ar darbinieku pārstāvjiem.

Praksē nozīmē, ka ir jābūt abu pušu ar parakstiem apstiprinātam vai nu grafikam ar visu uzņēmuma darbinieku atvaļinājuma periodiem, vai katra darbinieka individuāli parakstītam iesniegumam darba devējam, ko ar savu parakstu akceptē arī darba devējs.

Grafiks vai darbinieka iesniegums ir pamats darba devēja rīkojumam par atvaļinājuma piešķiršanu darbiniekam, ko saņem arī grāmatvedība, lai veiktu atvaļinājuma naudas aprēķinu. Saskaņā ar Darba likuma 69. pantu samaksu par atvaļinājuma laiku un darba samaksu par līdz atvaļinājumam nostrādāto laiku izmaksā ne vēlāk kā vienu dienu pirms atvaļinājuma. Pēc darbinieka rakstveida pieprasījuma samaksu par atvaļinājuma laiku un darba samaksu par laiku, kas nostrādāts līdz atvaļinājumam, var izmaksāt citā laikā, bet ne vēlāk kā nākamajā darba samaksas izmaksas dienā.

Tādējādi, lai darbiniekam atvaļinājuma naudu izmaksātu nākamajā darba samaksas reizē, arī ir nepieciešams viņa iesniegums.

Faktiski nostrādātā darba laika uzskaites grafiku, kurā ir norādītas darbinieku nostrādātās dienas un stundas, kā arī prombūtne (atvaļinājums, slimība u. c.), grāmatvedībai iesniedz mēneša beigās.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 162 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas