E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29680
Lasīšanai: 3 minūtes

Citas ES valsts nodokļu prasījumu summas piedziņa

J
jautā:
14. jūnijā, 2023
Martins

No 2016. g. līdz 2018. g. strādāju Norvēģijā kā pašnodarbinātais, pēc tam atgriezos Latvijā. Dažādu notikumu dēļ palika iedzīvotāju ienākuma nodokļa parāds – apmēram 45 tūkstoši eiro. Tagad esmu saņēmis ziņu no VID “par nodokļu prasījuma summas piedziņas uzsākšanu un vienotā instrumenta, kas atļauj izpildi pieprasījuma saņēmēja dalībvalstī, paziņošanu”. Saprotu, ka no manis grasās piedzīt Norvēģijas nodokļu parādu šeit, Latvijā. Šādas summas man nav, tāpat arī nav īpašumu, uz kuriem varētu vērst piedziņu. Kādā veidā notiks parāda piedziņa? Vai Latvijā būs jāpiesaka maksātnespēja nodokļu parāda Norvēģijā dēļ?

A
atbild:
21. jūlijā, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Attiecībā uz tādu nodokļu prasījumu izpildi, kuri piedzenami citas Eiropas Savienības dalībvalsts, tās teritoriālās vai administratīvās vienības budžetā vai Eiropas Savienības budžetā, piemērojami likuma “Par nodokļiem un nodevām” noteikumi. Likuma 10. nodaļā “Savstarpējā palīdzība nodokļu prasījumu piedziņā Eiropas Savienībā” (51.–59. pants) ir regulējums Eiropas Savienības dalībvalsts nodokļu prasījuma summas piedziņai.

Uzsākot Eiropas Savienības dalībvalsts nodokļu prasījuma summas piedziņu, Valsts ieņēmumu dienests, pamatojoties uz vienoto instrumentu, kas atļauj izpildi pieprasījuma saņēmēja dalībvalstī, ir tiesīgs vienlaikus veikt pasākumus piedzenamā nodokļu prasījuma izpildes nodrošināšanai, piemērojot šā likuma 26.1 panta pirmajā daļā noteiktos nodokļu administrācijas lēmuma izpildes nodrošinājuma līdzekļus:

  • parādniekam piederošās kustamās mantas apķīlāšana;
  • prasības nodrošinājuma atzīmes (aizlieguma vai ķīlas atzīmes) ierakstīšana zemesgrāmatā, kuģu reģistrā vai citos īpašuma reģistros;
  • aizliegums parādniekam veikt noteiktas darbības, kas vērstas uz izvairīšanos no nodokļu maksāšanas;
  • pie citas personas esošās parādniekam piederošās mantas apķīlāšana.

Likumā arī vairākas citas normas nosaka darbības saistībā ar citas dalībvalsts prasījumiem, tostarp likuma 24. pantā noteikts, ka nodokļu administrācijai uz nodokļu maksātāja motivēta rakstveida iesnieguma pamata ir tiesības:

  • sadalīt termiņos uz laiku līdz vienam gadam Eiropas Savienības dalībvalsts nodokļu prasījuma summas samaksu [piedzenama saskaņā ar Komisijas 2011. gada 18. novembra Īstenošanas regulas (ES) Nr. 1189/2011, ar ko nosaka sīki izstrādātu kārtību, kā īstenot atsevišķus noteikumus Padomes direktīvā 2010/24/ES par savstarpēju palīdzību prasījumu piedziņā saistībā ar noteiktiem maksājumiem, nodokļiem un citiem pasākumiem, II pielikumā noteikto vienoto instrumentu, kas atļauj izpildi pieprasījuma saņēmējā dalībvalstī], skaitot no dienas, kad Valsts ieņēmumu dienests saņēmis Eiropas Savienības dalībvalsts pieprasījuma iesniedzējas iestādes palīdzības pieprasījumu par piedziņu.

Par piedziņas uzsākšanu jums ir paziņojis Valsts ieņēmumu dienests, un par turpmākajām darbībām informācija savā konkrētajā situācijā jāiegūst VID.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 279 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas