E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29663
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Zemes lietošanas mērķis un veids

J
jautā:
13. jūnijā, 2023
Marija

Labdien! Vēlējos iegādāties zemesgabalu pēc sludinājuma. Tā lietošanas mērķis saskaņā ar pašvaldības teritorijas plānojumu ir individuālā dzīvojamā apbūve, taču saskaņā ar kadastra informāciju zemes lietošanas veids ir meža zeme. Lai noformētu pārdošanas darījumu, pārdevējs vērsās pie notāra, kurš atbildēja, ka darījums nevar notikt, kamēr nav noteikta mežaudzes vērtība, jo no tās aprēķināms kapitāla pieauguma nodoklis. Diemžēl, konsultējoties ar diviem juristiem, un arī internetā nevarēju pārliecināties par šīs informācijas pareizību, atradu tikai, ka mežaudzes vērtība saskaņā ar mantošanas lietu vešanas kārtību ir jāpievieno mantojuma lietām. Vai notāra teiktais atbilst patiesībai?

A
atbild:
25. jūlijā, 2023

Pieļaujams, ka šajā gadījumā runa ir par meža inventarizācijas plāna nepieciešamību. 

Pirms pārdot mežu, saimniekam savs īpašums ir jāpārzina. Jāveic meža inventarizācija un jāpārbauda meža inventarizācijas dati ar faktisko situāciju mežā. Meža inventarizācija jāveic reizi 20 gados, bet, pārdodot mežu, īpašniekam meža īpašums ir jānovērtē atkārtoti. Ar gadiem situācija mežā mainās, tādēļ ir svarīgi atkārtot inventarizāciju.

Saskaņā ar likuma Par iedzīvotāju ienākuma nodokli III daļas 15. panta 5. nodaļu tiek piemērota 20% nodokļu likme no kapitāla pieauguma. Kapitāla pieaugums ir faktiskais īpašuma vērtības pieaugums, atņemot izdevumus. Aprēķinā izmanto īpašuma iegādes vērtību, kāda norādīta zemesgrāmatā (ja ir mantots un procesā nav norādīta vērtība, tad par pamatu tiek ņemta mantošanas brīža kadastrālā vērtība un pārdošanas vērtība). No pārdošanas vērtības tiek atņemta iegādes vērtība, iegūstot kapitāla pieaugumu, no kura aprēķina 20%. No kapitāla pieauguma vērtības atņem visus izdevumus, kas ieguldīti īpašumā, tostarp valsts nodevas, tādējādi šis nodoklis samazinās.

Meža īpašuma pārdošanas līguma noslēgšanā nepieciešams:

  • zemesgrāmatas apliecība;
  • meža nogabalu karte/plāns;
  • meža inventarizācijas, taksācijas apraksts;
  • pārdevēja bankas konts;
  • pases kopija (fiziskām personām);
  • apliecība (juridiskām personām);
  • pilnvaras oriģināls (pilnvarotām personām).

Vērtīgi arī iepazīties ar informāciju par zemes lietošanas mērķi un tā nomaiņu, kas pieejama šeit.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 292 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas