E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29631
Lasīšanai: 2 minūtes

Cik ilgs var būt darbnespējas periods, ja darbiniekam ir arodslimība

J
jautā:
09. jūnijā, 2023
Viktors

Labdien! Esmu kurinātājs, noformēts kā pastāvīgs darbinieks arī vasarā, strādāju visu gadu. Līdz pat aprīlim biju uz slimības lapas. Tā kā slimība progresē, atkal jāņem slimības lapa. Man ir arodslimība, ceļgala operācija nolikta uz novembri. Cik ilgi var atrasties uz slimības lapas?

A
atbild:
13. jūnijā, 2023
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likuma 101. panta pirmās daļas 11. punkts dod tiesības darba devējam atbrīvot darbinieku, kurš nepārtraukti slimo ilgāk par sešiem mēnešiem, ja darbnespēja ir nepārtraukta, vai kura darbnespēja ilgst vienu gadu triju gadu periodā, ja atkārtojas ar pārtraukumiem. Šajā laikā neieskaita darbnespējas laiku, ja darbnespējas iemesls ir nelaimes gadījums darbā, kura cēlonis saistīts ar darba vides faktoru iedarbību, vai arodslimība.

Saskaņā ar Darba likuma 109. panta ceturto daļu darba devējam ir aizliegts uzteikt darba līgumu ar darbinieku likuma 101. panta pirmās daļas 11. punktā noteiktajā gadījumā līdz darbspēju atgūšanai vai invaliditātes noteikšanai, ja darbnespējas iemesls ir nelaimes gadījums darbā vai arodslimība.

Tādējādi, vērtējot turpmāko darba līgumattiecību turpināšanu, darba devējs pamatojas uz darbnespējas lapā sniegto informāciju. Tāpat ir svarīgi, vai darba devējam ir iesniegts atzinums par jūsu arodslimību. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 272 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas