E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29553
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Sodu reģistrā atrodamas ziņas arī par izbeigtajiem kriminālprocesiem

J
jautā:
01. jūnijā, 2023
Juris

Vai var kļūt par ierēdni vai skolotāju, ja vispār neesmu sodīts, bet ir izbeigts KP pēc KL 180. panta pirmās daļas pie izmeklētāja, pamatojoties uz KPL 379. panta pirmās daļas 1. punktu? Vai pārbaudē redz šo gadījumu?

A
atbild:
15. jūnijā, 2023
Sarmis Mikuda
LV portāls
Iekšlietu ministrijas Informācijas centrs
Andris Stepanovs, Noziedzīgo nodarījumu uzskaites nodaļas vadītāja vietnieks

Valsts civildienesta likuma 7. pantā noteiktas prasības, kas jāievēro, lai varētu pretendēt uz ierēdņa amatu: persona nedrīkst būt sodīta par tīšiem noziedzīgiem nodarījumiem vai ir reabilitēta vai tai ir noņemta vai dzēsta sodāmība; personai sakarā ar disciplinārlietā, administratīvo pārkāpumu lietā vai krimināllietā piemērotu sodu nav aizliegts ieņemt ierēdņa amatu. Savukārt likuma 12. pantā noteikts, ka iestādei ir tiesības pārbaudīt, vai uz pretendentu, kas iecelts ierēdņa amatā konkursa kārtībā, vai ierēdni neattiecas šajā likumā minētie ierobežojumi.

Izglītības likuma 50. panta pirmajā daļā noteikti ierobežojumi strādāt par pedagogu. Tostarp par pedagogu nedrīkst strādāt persona, kas sodīta par tīša noziedzīga nodarījuma izdarīšanu (neatkarīgi no sodāmības dzēšanas vai noņemšanas), izņemot gadījumu, kad pēc sodāmības dzēšanas vai noņemšanas Izglītības kvalitātes valsts dienests izvērtējis, vai tas nekaitē izglītojamo interesēm, un atļāvis šai personai strādāt par pedagogu. Minētā panta otrā daļa noteic, ka Izglītības kvalitātes valsts dienests, izvērtējot, vai atļauja šā panta pirmajā daļā minētajai personai strādāt par pedagogu nekaitēs izglītojamo interesēm, ir tiesīgs apstrādāt personas datus, kuri attiecas uz noziedzīgiem nodarījumiem, sodāmību krimināllietās un administratīvo pārkāpumu lietās, kā arī uz tiesas nolēmumu vai tiesas lietas materiāliem.

Iekšlietu ministrijas Informācijas centrs paskaidro, ka Sodu reģistrā tiek uzkrātas ziņas arī par izbeigtiem kriminālprocesiem, bet lēmuma pieņemšana par personas atbilstību, piemēram, ierēdņa vai skolotāja amatam ir to iestāžu kompetence, kuras veic personas pārbaudi. Tātad informācija par izbeigto kriminālprocesu būs redzama Sodu reģistrā.

Iesaku jums pašam pieprasīt izziņu no Sodu reģistra par fiziskas personas (ne)sodāmību un piemērotajiem administratīvajiem sodiem. Precīzāku informāciju skatīt šeit.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 292 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas