E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 25147
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
2
2

Izziņas par nesodāmību

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. janvārī, 2022
Maarten

Kāpēc izziņās par nesodāmību netiek iekļauta informācija no citām Eiropas Savienības valstīm? Kad ir paredzēts šādu informāciju no citām Eiropas Savienības valstīm iekļaut izziņās par nesodāmību? Citās Eiropas Savienības valstīs tāda prakse jau ilgāku laiku eksistē. Tehniski tas jau šobrīd ir iespējams ar ECRIS sistēmas starpniecību.

A
atbild:
14. aprīlī, 2022

Saskaņā ar Sodu reģistra likuma 21. pantu izziņa ir noteikta parauga un apjoma dokuments, kas satur reģistrā iekļautās ziņas par fizisko vai juridisko personu. Likums paredz arī izziņā iekļaujamo datu apjomu.

Ja privātpersona vēlas saņemt ziņas no SR aktuālās datubāzes, izziņā iekļauj ziņas par fiziskās personas sodāmību Latvijas Republikā, kas nav dzēsta (noņemta), ziņas par fiziskajai vai juridiskajai personai administratīvā pārkāpuma lietā Latvijas Republikā piemēroto sodu, no kura izciešanas vai izpildes nav pagājis gads, kā arī ziņas par juridiskajām personām Latvijas Republikā piemērotajiem piespiedu ietekmēšanas līdzekļiem.

Savukārt, ja privātpersona papildus vēlas saņemt ziņas arī no SR arhīva datubāzes, izziņā iekļauj ziņas par fiziskajai personai dzēsto vai noņemto sodāmību Latvijas Republikā, ziņas par fiziskajai vai juridiskajai personai administratīvā pārkāpuma lietā Latvijas Republikā piemēroto sodu, no kura izciešanas vai izpildes ir pagājis gads, kā arī ziņas par juridiskajām personām Latvijas Republikā piemērotiem un izpildītiem piespiedu ietekmēšanas līdzekļiem.

Ja persona vēlas saņemt informāciju par savām aktuālajā sodāmībām ES dalībvalstīs, viņai ir jāiesniedz IC pieprasījums. Izziņā par personas nesodāmību ES dalībvalstī esoša kriminālsodāmība netiek iekļauta, jo IC veic sodāmības dzēšanas aprēķināšanu, lai noteiktu, vai personai šobrīd ir aktuālas sodāmības. IC kompetencē neietilpst aprēķināt sodāmības dzēšanu ES dalībvalstīs.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas