E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29514
Lasīšanai: 6 minūtes
TĒMA: Nodokļi
4
4

Vai pašnodarbinātais var maksāt MUN, un kad jāreģistrējas PVN reģistrā

J
jautā:
23. maijā, 2023
Nauris

Labdien! Plānoju sadarboties ar latviešu uzņēmumu “Printful” un veidot digitālos dizainus jeb īstenot biznesa modeli “print on demand”, ievietot produktus vietnē etsy.com. Produkta ražošanu, piegādi un atpakaļnosūtīšanu veiks uzņēmums “Printful”. Es saņemšu aptuveni 50% no šī produkta. Uzņēmums “Printful” ir PVN maksātājs daudzās valstīs, tai skaitā arī Latvijā. Mērķauditorija būs ASV klienti. Plānoju reģistrēties kā pašnodarbināta persona. Nodokļu režīms: mikrouzņēmumu nodoklis. Plānoju reģistrēt etsy.com veikalu kā struktūrvienību. Vai es pareizi sapratu, ka ar pašnodarbinātā statusu man būs pietiekami un nav nepieciešams dibināt SIA? Vai es kā pašnodarbinātais varu izvēlēties mikrouzņēmumu nodokli, sadarbojoties ar uzņēmumu, un maksāt no ienākumu apgrozījuma? Vai arī nepieciešams maksāt IIN un VSAOI? Vai man jāmaksā PVN, ja uzņēmums “Printful” ir PVN maksātājs?

A
atbild:
04. jūlijā, 2023
Valsts ieņēmumu dienests
Evita Teice-Mamaja, Sabiedrisko attiecību daļas galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste

1. Vai pietiek ar pašnodarbinātā statusu un nav nepieciešams dibināt SIA?

Atbilstoši likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” nosacījumiem par fiziskās personas saimniecisko darbību ir uzskatāma jebkura darbība, kas vērsta uz preču ražošanu, darbu izpildi, tirdzniecību un pakalpojumu sniegšanu par atlīdzību. Līdz ar to, gūstot ienākumu par digitālā dizaina veidošanu biznesa modelī “print on demand”, tiek izpildīts nosacījums, ka persona veic sistemātisku darbību ar mērķi gūt atlīdzību, un attiecīgi personai ir jāreģistrē saimnieciskā darbība. Saimniecisko darbību var reģistrēt bez maksas elektroniski Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS). Reģistrējot saimniecisko darbību, ir jānorāda saimnieciskās darbības veikšanas vieta. Papildus kā struktūrvienība ir norādāma arī tīmekļvietne vai mobilā lietotne.

Plašāka informācija par to, kā reģistrēt saimniecisko darbību un struktūrvienību, ir atrodama VID tīmekļvietnē: Kā reģistrēt un veikt saimniecisko darbību.

Jūsu izklāstītajā situācijā var nereģistrēt komercdarbību Uzņēmumu reģistrā, dibinot sabiedrību ar ierobežotu atbildību.

2. Vai kā pašnodarbinātais varu izvēlēties mikrouzņēmumu nodokli, sadarbojoties ar uzņēmumu, un maksāt no ienākumu apgrozījuma? Vai arī nepieciešams maksāt IIN un VSAOI?

Saimnieciskās darbības veicējs var izvēlēties – par gūto ienākumu maksāt mikrouzņēmuma nodokli (MUN). Vispārējā gadījumā MUN tiek piemērots saimnieciskās darbības apgrozījumam (ieņēmumiem, neatskaitot izdevumus):

  • apgrozījumam līdz 25 000 eiro gadā – 25 %
  • apgrozījuma daļai, kas pārsniedz 25 000 eiro gadā, – 40 %.

Vienlaikus jāņem vērā, ka MUN režīmu nevar izmantot pievienotās vērtības nodokļa (PVN) maksātāji. Ja MUN maksātājs kļūst vai tam ir jākļūst par reģistrētu PVN maksātāju, tad tas zaudē mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statusu ar nākamo gadu.

Ja izvēlas maksāt MUN, tad papildus nav jāveic valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas kā pašnodarbinātajam un nav jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis. No samaksātā MUN automātiski 80% tiek novirzīti valsts sociālajai apdrošināšanai, bet 20% – iedzīvotāju ienākuma nodoklim.

Mikrouzņēmumu nodokļa maksātāji var izvēlēties un izmantot saimnieciskās darbības ieņēmumu kontu, kas ir īpašs norēķinu konts bankā, ar kura palīdzību saimnieciskās darbības veicēji mikrouzņēmumu nodokļa režīmā var automatizēt nodokļa nomaksu. Informācija par to, kā tas darbojas un kā tam pieteikties, pieejama VID tīmekļvietnē: Saimnieciskās darbības ieņēmumu (SDI) konts.

3. Vai ir nepieciešams maksāt PVN, ja uzņēmums “Printful” ir PVN maksātājs?

No jūsu jautājumā sniegtās informācijas nav precīzi saprotams, kas būs darījuma partneris, kuram tiks piegādātas preces, preču kustības sākuma un beigu vieta, kā arī nav precīzi saprotams, vai tiks saņemti pakalpojumi, kuru sniegšanas vietu nosaka saskaņā ar Pievienotās vērtības nodokļa likuma 19. panta pirmo daļu no ārvalstu personas. Līdz ar to sniedzam teorētisku informāciju par reģistrēšanās nepieciešamību Valsts ieņēmumu dienesta pievienotās vērtības nodokļa maksātāju reģistrā.

Valsts ieņēmumu dienesta pievienotās vērtības nodokļa maksātāju reģistrā obligāti jāreģistrējas:

  • pirms Pievienotās vērtības nodokļa likuma 19. panta pirmajā daļā minēto pakalpojumu sniegšanas citas Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts reģistrētiem nodokļa maksātājiem vai šo pakalpojumu saņemšanas no ES vai trešo valstu vai trešo teritoriju reģistrētiem nodokļa maksātājiem (Pievienotās vērtības nodokļa likuma 55. panta pirmās daļas 2., 3. punkts);
  • ja ar nodokli apliekamo darījumu vērtība iepriekšējo 12 mēnešu laikā sasniedz vai pārsniedz 40 000 eiro (Pievienotās vērtības nodokļa likuma 59. panta pirmā daļa);
  • ja preču iegādes vērtība no ES kārtējā kalendāra gadā sasniedz vai pārsniedz 10 000 eiro (Pievienotās vērtības nodokļa likuma 57. panta pirmā daļa).

Līdz ar to, ja ir spēkā kāds no iepriekšminētajiem apstākļiem, tad obligāti jāreģistrējas Valsts ieņēmumu dienesta pievienotās vērtības nodokļa maksātāju reģistrā. Pretējā gadījumā reģistrēšanās nav obligāta.

Plašāka informācija pa to, kam un kādā veidā jāreģistrējas VID PVN maksātāju reģistrā, pieejama VID tīmekļvietnē: Pievienotās vērtības nodoklis.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas