E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29440
Lasīšanai: 3 minūtes

Interešu izglītības programmas īstenošana

J
jautā:
16. maijā, 2023
Linda

Labdien! Vēlos rīkot meistarklasi dažāda vecuma skolas vecuma bērniem. Cik bērnu varu pieņemt uz šādu meistarklasi, ja esmu viens pilngadību sasniedzis pieaugušais?

A
atbild:
30. maijā, 2023
Sarmis Mikuda
LV portāls

No jautājuma nav skaidrs, ko saprotat ar meistarklasi un kā un kur to īstenosiet. Pieņemams, ka esat iecerējusi īstenot interešu izglītības programmu skolas vecuma bērniem.

Izglītības likuma 47. panta “Interešu izglītības programmas” otrajā un trešajā daļā noteikts, ka izglītības iestādes ir tiesīgas īstenot interešu izglītības programmas bez licences saņemšanas; interešu izglītības programmas ir tiesīgas īstenot arī juridiskās un fiziskās personas, kuras nav reģistrētas Izglītības iestāžu reģistrā, pēc attiecīgas licences saņemšanas pašvaldībā. Tātad, ja interešu izglītības nodarbības notiek izglītības iestādē, tad par tām atbildīga ir izglītības iestāde. Savukārt, ja nodarbības netiks īstenotas izglītības iestādē, vispirms atbilstošajā pašvaldībā, kurā īstenosiet programmu, jums ir jāsaņem licence. Par prasībām licences saņemšanai iesaku interesēties atbilstošās pašvaldības izglītības pārvaldes iestādē.

Ja pedagogs programmas īstenošanai tikai īrē telpas no izglītības iestādes vai citas juridiskas personas, tad viņam nepieciešams saņemt privātprakses sertifikātu atbilstoši Ministru kabineta noteikumos Nr. 682 “Kārtība, kādā izsniedz sertifikātu pedagoga privātprakses uzsākšanai, pagarina tā derīguma termiņu vai anulē to” noteiktajam. Lai pretendētu uz privātprakses pedagoga sertifikāta saņemšanu, iesniegums ar tam pievienotajiem dokumentiem jāiesniedz Izglītības kvalitātes valsts dienestā. Sīkāk par to var uzzināt šeit.

Jāņem vērā, ka atbilstoši Izglītības likuma 48. pantā noteiktajam par pedagogu var strādāt persona, kura ieguvusi vai iegūst pedagoģisko izglītību, kas atbilst Ministru kabineta noteiktajām profesionālās kvalifikācijas prasībām.

Interešu izglītības pedagogam nepieciešamajai izglītībai un profesionālai kvalifikācijai jāatbilst Ministru kabineta noteikumu Nr. 569 “Noteikumi par pedagogiem nepieciešamo izglītību un profesionālo kvalifikāciju un pedagogu profesionālās kompetences pilnveides kārtību” 6.–7. punktā noteiktajām prasībām. Tāpat interešu izglītības programmu īstenojošajam pedagogam ir jāatbilst Bērnu tiesību aizsardzības likuma 72. panta piektajā daļā noteiktajām prasībām.

Ārējie normatīvie akti nenosaka, cik bērnu var piedalīties interešu izglītības nodarbībās. Jūs minējāt, ka esat viena pieaugusī persona. Tātad jums jāizvērtē, cik daudz bērnu vienlaikus varat uzraudzīt nodarbību laikā, jo būsiet personiski atbildīga par viņu drošību un veselību.

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas