E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29369
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Virsstundu esamību ietekmē nolīgtais pārskata periods

J
jautā:
10. maijā, 2023
Keita

Ja darbiniekam ir summētais darba laiks, piemēram: 04.2023. Ir 18 darba dienas, bet darbinieks strādāja 19 dienas un vēl 32 virsstundas, - kāds būs aprēķins? Vai 01.04. arī skaitās kā virsstundu darbs?

A
atbild:
17. maijā, 2023
Zaida Kalniņa
LV portāls

Lai atbildētu uz jūsu jautājumu, ir nepieciešams precīzi  zināt jūsu darba līguma noteikumus - kāds pārskata periods jums ir nolīgts.

Pēc Darba likuma 140.panta trešā daļas: “Ja darba koplīgumā vai darba līgumā nav noteikts garāks pārskata periods, summētā darba laika pārskata periods ir viens mēnesis. Darbinieks un darba devējs darba līgumā var vienoties par pārskata perioda ilgumu, taču ne ilgāku par trim mēnešiem, bet darba koplīgumā — ne ilgāku par 12 mēnešiem.”  Tātad pārskata periods darbiniekam  var būt  nolīgts no 1 līdz 3 mēnešiem, bet, ja ir noslēgts koplīgums, pārskata periods var būt ilgāks – līdz 12 mēnešiem.

Saskaņā ar Darba likuma 136. panta pirmo daļu virsstundu darbs ir darbs, ko darbinieks veic virs normālā darba laika. Ja darbiniekam ir nolīgta summētā darba laika organizācija, saskaņā ar Darba likuma 140. panta piekto daļu par virsstundu darbu tiek uzskatīts darbs, ko darbinieks veic virs pārskata periodā noteiktā normālā darba laika.

Tātad, ja darbinieka kopā nostrādātais darba laiks pārskata periodā pārsniegs normālo darba laiku, var  uzskatīt, ka darbinieks ir veicis virsstundu darbu un viņam ir tiesības saņemt atlīdzību par virsstundu darbu atbilstoši Darba likuma 68. panta pirmajā daļā noteiktajam apmēram.

Jums ir tiesības vērsties pie darba devēja ar lūgumu skaidrot jums izmaksāto atlīdzību (algas lapiņā sniegto informāciju), kā arī  izskaidrot  virsstundu darba fakta esamību vai neesamību un aprēķināto vai neaprēķināto atlīdzību. Darba devējam nav tiesību atteikties sniegt par to informāciju.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas