E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2924
Lasīšanai: 2 minūtes

Var pieprasīt atkārtotus laboratoriskos izmeklējumus

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. oktobrī, 2013
sandra blekte

Uz aizdomu pamata mani apstādināja policija, un tika noņemta analīze uz narkotikām. Rezultātā to esamība organismā apstiprinājās, kaut gan es zāli neesmu smēķējusi, bet gan sanāca uzturēties vienā telpā ar tās lietotājiem... Vai man var atņemt tiesības, ja nav citu lietisko pierādījumu? Vienkārši es varu neko neparakstīt, ja nepiekrītu?

A
atbild:
03. oktobrī, 2013
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Kārtību, kādā transportlīdzekļa vadītājam konstatē alkohola koncentrāciju asinīs un izelpotajā gaisā, kā arī narkotisko vai citu apreibinošo vielu iespaidu, nosaka Ministru kabineta (MK) noteikumi (11.01.2005.) Nr.15.

Ja medicīniskā pārbaude veikta atbilstoši minētajiem MK noteikumiem un laboratorisko izmeklējumu rezultāti apliecina narkotisko vielu iespaidu, citi lietiskie pierādījumi nav nepieciešami.

Ja vadītājs nepiekrīt ekspertīzes rezultātiem, viņam ir tiesības pieprasīt atkārtotu analīzi. Minēto MK noteikumu 30.punktā teikts: „Ja pārbaudāmais transportlīdzekļa vadītājs nepiekrīt medicīniskās pārbaudes rezultātiem, materiālu paraugus nosūta specializētajai ārstniecības iestādei, lai veiktu atkārtotus laboratoriskos izmeklējumus. Ja pirmā pārbaude veikta specializētajā ārstniecības iestādē, materiālu paraugus atkārtoti laboratoriski izmeklē un galīgo atzinumu sniedz cits šīs ārstniecības iestādes ārsts.”

Sods par transportlīdzekļa vadīšanu apreibinošo vielu iespaidā ir bargs. Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 149.15pantā „Transportlīdzekļu vadīšana alkohola reibumā vai narkotisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē” ir noteikts: „Par transportlīdzekļa vadīšanu vai mācīšanu vadīt transportlīdzekli, atrodoties narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē, - uzliek naudas sodu velosipēda un mopēda vadītājam simt divdesmit latu apmērā, bet cita transportlīdzekļa vadītājam piemēro administratīvo arestu no desmit līdz piecpadsmit diennaktīm, uzliek naudas sodu no astoņsimt līdz tūkstoš latiem un atņem transportlīdzekļu vadīšanas tiesības uz četriem gadiem.”

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas