E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29099
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

PSRS augstskolā iegūtās profesionālās kvalifikācijas pielīdzināšana

J
jautā:
06. aprīlī, 2023
aleksandrs

Vai kvalifikācija “inženieris mehāniķis”, kas saņemta 1976. gadā, atbilst 5. profesionālās kvalifikācijas līmenim?

A
atbild:
19. aprīlī, 2023
Sarmis Mikuda
LV portāls

Kvalifikācijas, kuras bijušās PSRS augstākās mācību iestādes piešķīra par iegūtu augstāko izglītību, pamatojoties uz tiesisko regulējumu, kas bija spēkā līdz Latvijas Republikas Izglītības likumā ietvertā regulējuma par grādiem un kvalifikācijām spēkā stāšanās dienai 1991. gada 31. jūlijā, pielīdzināšanu Augstskolu likumā noteiktajiem akadēmiskajiem grādiem un Profesionālās izglītības likumā noteiktajiem profesionālās kvalifikācijas līmeņiem nosaka Ministru kabineta noteikumu Nr. 71 “Grādu un profesionālo kvalifikāciju pielīdzināšanas kārtība” 5. punkts.

No jautājumā minētā izriet, ka esat ieguvis augstāko izglītību un profesionālo kvalifikāciju bijušās PSRS augstākās izglītības iestādē, bet neesat norādījis ne augstskolu, ne studiju programmu, ne tās apguves ilgumu. Tādēļ nav iespējams sniegt precīzu atbildi. Pirmšķietami secināms, ka saņemtā profesionālā kvalifikācija varētu atbilst vismaz piektajam, iespējams, arī augstākam profesionālās kvalifikācijas līmenim.

Lai saņemtu precīzu atbildi par jūsu iegūtās profesionālās kvalifikācijas līmeni, ir nepieciešams veikt iegūtās augstākās izglītības pielīdzināšanu. Atbilstoši minēto noteikumu 2. punktā noteiktajam iepriekš iegūtās augstākās izglītības pielīdzināšanu veic Akadēmiskās informācijas centrs (AIC). Persona, kura vēlas pielīdzināt savu iepriekš iegūto augstāko izglītību, AIC iesniedz iesniegumu (to var rakstīt brīvā formā vai izmantot AIC paraugu) un uzrāda diploma un sekmju izraksta oriģinālu, iesniegumam pievienojot diploma un sekmju izraksta kopiju. Iesniegumu AIC var sūtīt arī elektroniski, bet tādā gadījumā gan iesniegumam, gan pievienotajām diploma kopijām jābūt noformētām atbilstoši normatīvajos aktos par elektronisko dokumentu noformēšanu noteiktajam. Diploma pielīdzināšana ir maksas pakalpojums. AIC atrodas Dzirnavu ielā 16/k2, Rīgā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas