E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29078
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Pieļaujamais trokšņu līmenis

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. aprīlī, 2023
Alina

Dzīvoju dzīvoklī sestajā stāvā septiņu stāvu pirmskara ēkā. Pie sienas mājai, kurā atrodas dzīvoklis, ir divstāvu koka māja, kurā darbojas klubs. Katru piektdienu klubā rīko koncertus, un es ar visiem kaimiņiem labākajā gadījumā “baudām” bītus, sliktākajā – kopā ar bītiem arī koncertus dzīvoklī. Dīvainā kārtā ārpus dzīvokļa mūzika nav dzirdama. Jāmin, ka kaimiņu ēkā vienmēr bija līdzīgas iestādes, bet iepriekš nebiju sastapusies ar tādu dzirdamību. Jau vairākas reizes esmu runājusi ar kluba direktori. No sākuma viņa vienmēr atbildēja, ka neko nevarot darīt. Vienu reizi kopā ar kaimiņiem saucām pašvaldības policiju. Pēc policijas vizītes kluba direktore sāka solīt, ka mēģinās kaut ko darīt. Aizritēja divi mēneši, un nekas nav mainījies. Vērsos pie pārvaldnieka, bet viņš arī ir sastapies ar kaimiņēkas īpašnieku vienaldzību šajā jautājumā. Esmu saprotošs cilvēks un neprasu pilnībā klusumu, bet vēlos, lai mūzika, kas tiek atskaņota klubā, nepārsniegtu TV skaņu dzīvoklī un lai sienas nevibrētu kopā ar mēbelēm. Pašvaldības policija jau ir teikusi, ka neko darīt nevar. Vai ir kāda iespēja atrisināt šo situāciju, ja kluba īpašnieki/vadītāji nenāk pretī?

A
atbild:
18. aprīlī, 2023

Pieļaujamo trokšņa līmeņu robežvērtības ir noteiktas Ministru kabineta (MK) noteikumos Nr. 16 “Trokšņa novērtēšanas un pārvaldības kārtība”. Lai konstatētu, ka blakus esošā kluba radītais troksnis (jūsu telpās) pārsniedz normatīvajos aktos noteikto robežvērtību, to nepieciešams izmērīt (fiksēt).

Minētie noteikumi paredz, ka trokšņa līmeņa noteikšanas mērījumus drīkst veikt tikai sertificēta laboratorija. MK noteikumu 11. punkts nosaka: “Trokšņa mērījumus atbilstoši šo noteikumu 1. un 3. pielikumā minētajiem nosacījumiem veic laboratorijas, kas akreditētas nacionālajā akreditācijas institūcijā saskaņā ar normatīvajiem aktiem par atbilstības novērtēšanas institūciju novērtēšanu, akreditāciju un uzraudzību, vai citā Eiropas Savienības dalībvalstī akreditētas laboratorijas.”

Tādējādi, lai veiktie mērījumi būtu izmantojami kā juridiski saistoši pierādījumi, tie ir jānodrošina iepriekš minētajā kārtībā. Papildus, kā tas tika norādīts jautājumā, jums ir tiesības vērsties ar oficiālu iesniegumu pašvaldības policijā. Ja tas ir iespējams, tad iesniegumu labāk sastādīt kolektīvi, tas ir, vairākiem dzīvokļu īpašniekiem.

Pēc vēršanās pašvaldības policijā (ar šajā atbildē minētajiem pierādījumiem – mērījumiem) tai ir pienākums uzsākt lietvedību un/vai ierosināt administratīvā pārkāpuma lietvedību saskaņā ar Administratīvo sodu likuma par pārkāpumiem pārvaldes, sabiedriskās kārtības un valsts valodas lietošanas jomā 11. pantu.

Bez minētā jums pastāv arī tiesības celt civilprasību pret jūsu tiesību aizskārēju par radīto zaudējumu un morālā kaitējuma atlīdzināšanu. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas