E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29035
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Pensijas

Kādi dokumenti jāiesniedz VSAA, ja persona ir izbraukusi uz dzīvi citā valstī

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. aprīlī, 2023
Антонина

Es pārcēlos uz dzīvi citā valstī. Kādi dokumenti jāiesniedz, lai šobrīd saņemtu pensiju dzīvesvietā?

A
atbild:
17. aprīlī, 2023
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Kristīne Vainovska, Pensiju metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Ja pensijas saņēmējs izbrauc uz pastāvīgu dzīvi ārvalstīs, Latvijas Republikā piešķirto pensiju var turpināt pārskaitīt uz personas kontu Latvijā (ja Eiropas Parlamenta un Padomes Regulā (EK) Nr. 883/2004 par sociālā nodrošinājuma sistēmu koordinēšanu vai Latvijas Republikas noslēgtajos starptautiskajos līgumos nav noteikts citādi). Šo procesu nosaka 2009. gada 22. decembra Ministru kabineta noteikumi Nr. 542 “Latvijas Republikā piešķirto valsts pensiju izmaksas kārtība personām pēc izbraukšanas uz pastāvīgu dzīvi ārvalstīs”.

Pirms izbraukšanas nepieciešams vērsties Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) nodaļā, kur:

  • jāuzrāda personu apliecinošs dokuments;
  • jāiesniedz pieprasījums par pensijas izmaksas turpināšanu, norādot adresi ārvalstī un kredītiestādes kontu.

Ja persona jau ir izbraukusi uz pastāvīgu dzīvesvietu ārvalstī un vēlas, lai Latvijā piešķirtā pensija tiktu izmaksāta turpmāk, tad iepriekš minētais pieprasījums jānosūta pa pastu vai jāiesniedz ar pilnvarotās personas starpniecību, tam pievienojot klāt ne agrāk kā mēnesi pirms iesniegšanas dienas sagatavotu notariālu apliecinājumu, ka pensijas saņēmējs ir dzīvs.

Pieprasījumu pensijas izmaksas turpināšanai var iesniegt arī elektroniski, nosūtot uz VSAA e-adresi vai e-pastu, parakstītu ar Latvijas drošo elektronisko parakstu (eParaksts, eParaksts mobile). Šādā gadījumā notariālais apliecinājums, ka pensijas saņēmējs ir dzīvs, nav jāpievieno.

Lai nodrošinātu pensijas izmaksu arī turpmāk, minētie dokumenti VSAA ir jāiesniedz katru gadu periodā no 1. oktobra līdz 15. decembrim.

Ja pensijai ir piemaksa, tiesības saņemt piemaksu pensijai persona zaudē, ja izbrauc no Latvijas uz pastāvīgu dzīvi ārvalstīs, izņemot Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalstīs.

Ja persona izbrauc uz pastāvīgu dzīvi kādā no Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalstīm vai ja VSAA rīcībā nav informācijas par personas pastāvīgo dzīvesvietu šajās valstīs, tad, lai varētu saņemt piemaksu, VSAA nodaļai ir jāsaņem informācija par dzīvesvietu no personas vai Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalsts kompetentās institūcijas. Lai apstiprinātu dzīvesvietu, persona var nosūtīt pa pastu vai iesniegt VSAA nodaļā dalībvalsts notāra izdotu dzīvības apliecinājumu vai atbildīgās institūcijas izsniegtu dokumentu par dzīvesvietu.

Jautājumā nav norādīts, uz kuru valsti cilvēks ir izbraucis, jo ir atšķirība, vai izbrauc uz ES/EEZ vai līgumvalsti, vai vēl kādu citu. VSAA mājaslapā, sadaļā “Starpvalstu līgumu piemērošana”, katrā no līgumiem ir atrunāti precīzāki nosacījumi, ja izbrauc uz līgumvalsti.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas