E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29015
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
2
2

Kā paziņot par laulības šķiršanu, ja dzīvo ārzemēs

J
jautā:
21. martā, 2023
Lilija

Labdien! Jautājums saistībā ar šķiršanos. Pirms vairākiem gadiem Latvijā tika noslēgta laulība, tagad tā ir oficiāli šķirta Somijā. Attiecīgajos portālos Somijā redzama informācija, ka laulība ir oficiāli šķirta, bet latvija.lv joprojām ir norādīts, ka esam precējušies. Zinu, ka, dzīvojot ārvalstīs, iespējams sagādāt oficiālu izziņu par to, ka laulība ir šķirta, un to iesniegt vēstniecībā. Vai ir iespējams to izdarīt neklātienē, piemēram, ar e-parakstu vai eID? Vai ir iespējams nosūtīt saņemto papīra izziņu uz Latviju vai Latvijas vēstniecību? Paldies!

A
atbild:
19. aprīlī, 2023
Olga Lauva
juriste

Saskaņā ar Fizisko personu reģistra likuma 14. panta trešo daļu Latvijas pilsoņa, Latvijas nepilsoņa uzturēšanās atļauju, Eiropas Savienības pilsoņa reģistrācijas apliecību vai pastāvīgās uzturēšanās apliecību saņēmušās personas pienākums ir paziņot Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei par izmaiņām Fizisko personu reģistrā iekļautajās ziņās par sevi, saviem nepilngadīgajiem bērniem un personām, kuras atrodas tās aizgādnībā vai aizbildnībā, kas izdarītas ārvalsts institūcijās (piem., laulības noslēgšana, laulības šķiršana, vārda vai uzvārda maiņa, bērna dzimšana utt.).

Ziņas sniedzamas 30 dienu laikā pēc Fizisko personu reģistrā iekļauto ziņu maiņas vai pēc tam, kad attiecīgās ziņas personai kļuvušas zināmas.

Nepieciešamā informācija un dokumenti, kas jāaizpilda, pieejami šeit.

Dokumentus Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē iespējams iesniegt attālināti:

  • nosūtot pa pastu jebkurai PMLP teritoriālajai nodaļai;

Nosūtot dokumentus pa pastu, dokumentu kopijām jābūt apliecinātām, izņemot personu apliecinoša dokumenta kopiju.

Ja pa pastu tiek nosūtīti dokumentu oriģināli, tie tiks nosūtīti atpakaļ uz norādīto adresi kopā ar pieņemto lēmumu.

  • ar drošu elektronisko parakstu, nosūtot uz jebkuras PMLP teritoriālās nodaļas elektronisko pastu, pievienojot ar drošu elektronisko parakstu parakstītas dokumentu oriģināla apliecinātas kopijas, izņemot personu apliecinoša dokumenta kopiju;
  • izmantojot oficiālo elektronisko e-adresi, pievienojot ar drošu elektronisko parakstu parakstītas dokumentu oriģināla apliecinātas kopijas.

Ja dokumenti tiek nosūtīti elektroniski, parakstīti ar drošu elektronisko parakstu, dokumentam jāizveido apliecinājums ar norādi “kopija pareiza”, kas to apliecina, un dokumenta kopijai jābūt parakstītai ar drošu elektronisko parakstu.

Ja būs nepieciešams pārliecināties par dokumenta oriģināla juridisko spēku vai dokumenta atvasinājuma pareizību, Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde jebkurā laikā var pieprasīt, lai tiek uzrādīts dokumenta oriģināls.

Dokumentus iespējams iesniegt arī tuvākajā Latvijas diplomātiskajā vai konsulārajā pārstāvniecībā ārvalstīs. Par iespējamajiem dokumentu iesniegšanas veidiem aicinām sazināties ar konkrēto pārstāvniecību. Papildu informācija ir pieejama Ārlietu ministrijas tīmekļvietnē.

Jautājumu un neskaidrību gadījumā informāciju var iegūt, rakstot uz e-pasta adresi: pskn@pmlp.gov.lv vai darba dienās zvanot uz tālruņa numuru: +371 67209400.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas