E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28904
Lasīšanai: 3 minūtes
4
4

Uzturlīdzekļi jāmaksā tam vecākam, kurš nedzīvo ar bērnu kopā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. martā, 2023
Ilona

Kā pareizi rīkoties, ja mainās persona, kura maksā uzturlīdzekļus? Māte aizbrauca strādāt uz ārzemēm un bērnus atstāja tēva aizgādībā. Apgalvoja, ka viņa maksāšot uzturlīdzekļus, taču nekas nav saņemts. Bail no tā, ka viņa pēc kāda laika neatgriezīsies un pateiks, ka tēvs nemaksā uzturlīdzekļus. Kā to oficiāli nokārtot?

A
atbild:
14. aprīlī, 2023

Saskaņā ar Civillikuma 178. panta pirmo un otro daļu kopā dzīvojoši vecāki aizgādību īsteno kopīgi. Ja vecāki dzīvo šķirti, vecāku kopīga aizgādība turpinās. Bērna aprūpi un uzraudzību īsteno tas vecāks, pie kura bērns dzīvo.

Savukārt Civillikuma 179. panta pirmā un otrā daļa nosaka, ka vecāku pienākums ir samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu. Šis pienākums gulstas uz tēvu un māti līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt. Strīdus par uzturlīdzekļiem bērnam izšķir tiesa.

Pienākums gādāt par bērna uzturēšanu neizbeidzas, ja bērns ir šķirts no ģimenes vai nedzīvo kopā ar vienu no vecākiem vai abiem vecākiem.

Vecākam, kurš nedzīvo kopā ar bērnu un attiecīgi neīsteno bērna ikdienas aprūpi un uzraudzību, ir pienākums maksāt uzturlīdzekļus tam vecākam, ar kuru bērns dzīvo.

Uzturlīdzekļu apmēru, maksāšanas kārtību un bērna pastāvīgo dzīvesvietu vecāki var noteikt, noslēdzot vienošanos. Vienošanos var noslēgt gan privātā kārtībā (abām pusēm parakstot), gan pie zvērināta notāra.

Ja vecāks, kurš nedzīvo kopā ar bērnu, nemaksā uzturlīdzekļus, pastāv iespēja ar iesniegumu par uzturlīdzekļu izmaksu vērsties Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā. Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr. 616 “Noteikumi par uzturlīdzekļu apmēru, ko izmaksā no Uzturlīdzekļu garantiju fonda” uzturlīdzekļu summa bērnam līdz 7 gadu vecumam ir 107,50 eiro, savukārt bērnam no 7 gadu vecuma līdz 18 gadiem – 129 eiro. No Fonda izmaksājamā summa ir mazāka par valstī noteikto minimālo apmēru.

Tāpat ir iespējams vērsties tiesā ar pieteikumu par uzturlīdzekļu piedziņu. Ja uzturlīdzekļu summa ir valstī noteiktajā minimālajā apmērā (bērnam līdz 7 gadu vecumam 155 eiro, bērnam no 7 gadu vecuma līdz 18 gadiem – 186 eiro), tad uzturlīdzekļu summa nav jāpierāda. Ja kopējā uzturlīdzekļu summa par gadu nepārsniedz 2500 eiro, process norit vienkāršotā kārtībā, rakstveida procesā. Tiesā ir jāiesniedz pieteikuma veidlapa, kas ir pieejama šeit. Saskaņā ar Civilprocesa likuma 43. panta pirmās daļas 3. punktu prasītājs ir atbrīvojams no valsts nodevas samaksas par pieteikuma iesniegšanu tiesā.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 296 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas